Mošnov poroste, zvlášť přijde-li Hyundai

ČTK
13. 1. 2006 15:24
Mošnov - Kvůli Hyundai se chce měnit i ostravské letiště. Moravskoslezský kraj chce na letišti v Mošnově vybudovat takzvaný cargo terminál na odbavování zboží pro nákladní leteckou dopravu.

Význam a velikost terminálu zřejmě ovlivní případné rozhodnutí automobilky Hyundai o vstupu do některé z krajských průmyslových zón. Rozhodnutí o stavbě terminálu je součástí širšího plánu rozvoje letiště, který bude hotov do konce března, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavol Lukša (KDU-ČSL).

"Máme tady kvalitní, tři a půl kilometru dlouhou dráhu, mohly by na ní klidně přistávat i obří letadla typu jumbo," řekl ČTK ředitel krajské akciové společnosti Letiště Ostrava Lubomír Vavroš. Potřeba vybudovat kvalitní infrastrukturu pro nákladní letadla by podle něj s příchodem velkého investora vzrostla. "Je zřejmé, že k vybudování cargo terminálu musí dojít. Jde jen o to, jak by měl být velký a kdo bude stavbu financovat," uvedl.

Moravskoslezský kraj plánuje, že se stavbou terminálu pomůže soukromý investor. "V současné době probíhají jednání s potencionálními zájemci," řekl ČTK Lukša. Podle dostupných informací by investorem mohla být některá z firem, jež nákladní leteckou dopravu využívá.

Mošnovské letiště má podle odborníků velký potenciál pro další rozvoj nákladní dopravy. Už nyní jeho služeb využívají kromě DHL nebo České pošty i další zahraniční společnosti, které v posledních letech na území Moravskoslezského kraje investovaly. Mnohem větší potřeba dopravy zboží se očekává po případném příchodu firmy Hyundai a jejích dodavatelů.

"Ze zkušeností podobných letišť v zahraničí víme, že s příchodem zahraničních investic významně roste i potřeba nákladní letecké přepravy. Musíme být na tu chvíli připraveni," dodal Vavroš.

Přes plánovaný rozvoj nákladní dopravy se chce mošnovské letiště zaměřit především na zvýšení počtu přepravovaných cestujících. Kraj staví novou odbavovací halu za 140 milionů, více než třetinu na stavbu přislíbila Evropská unie. Letiště by´mělo být v roce 2015 schopné odbavit 1,5 milionu cestujících ročně. Loni letiště obsloužilo 233.000 pasažérů.

 

Právě se děje

Další zprávy