Sledují mi telefon? Zažaluji operátora

Adam Junek
19. 5. 2006 17:10
New York Dvě stě miliard dolarů, o tolik zažalovali zákazníci tři největší americké telekomunikační firmy. Měly totiž předat záznamy o telefonních hovorech státním orgánům. Uvnitř: ANKETA
Kolik máte promile a kdy už můžete například řídit? Stačí napsat zprávu.
Kolik máte promile a kdy už můžete například řídit? Stačí napsat zprávu. | Foto: Aktuálně.cz

Podle zpráv amerických médií předaly firmy AT&T, BellSouth a Verizon seznamy telefonních hovorů Národní bezpečnostní agentuře. Nemělo jít o nahrávky či přepisy, ale jen o seznamy čísel s údajem o tom, kam a kdy z nich bylo voláno. Tedy ani majitel nebyl specifikován.

Přesto se to zákazníkům nelíbí a žádají po firmách tučné odškodné. Firmy se brání. Verizon i BellSouth už vydaly prohlášení, že nikdy žádná data agentuře neposkytovaly. Bell South dokonce zaútočil na bulvární deník USA Today.

"Nikdy jste nepředložili důkaz, že bychom někomu poskytovali data o hovorech našich zákazníků. Nemohli jste ho poskytnout, protože nikdy se nic takového nestalo," uvedl mluvčí firmy Jeff Battcher, který zároveň žádal deník, aby informaci dementoval.

AT&T byla v prohlášení "tajnosnubnější". Nehodlá prý komentovat věci, které se mohou týkat národní bezpečnosti.

Komentátoři ve Spojených státech se ptají, zda měly firmy na výběr. Pokud by odmítly vydat aková data, mohou mít problémy se státními orgány a mohou být obviňovány z toho, že nahrávají teroristům. Právě teroristické útoky ze září 2001 jsou důvodem, proč se vládní agentury snaží kontrolovat hovory, uvedl server Business Day.

Na druhou stranu: když data poskytnou, musejí čekat, že reakce zákazníků nebude příznivá. A právní experti navíc klientům dávají naději, že tučné odškodné vysoudí. Podle nich totiž firmy musí umět posoudit, zda jsou požadavky orgánů v souladu s právem. A v případě Národní bezpečnostní agentury je to diskutabilní.

 

Právě se děje

Další zprávy