Silicon Valley má obavy: Recese mění zájem o počítače

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
1. 2. 2009 9:00
IHT: Lidé chtějí spořit, IT firmy musí přizpůsobit své obchodní modely novým požadavkům
Design naláká určitě i děti.
Design naláká určitě i děti. | Foto: Dell

San Francisco - Pětatřicetiletý manažer David Title nedávno nechal odpojit kabel a zvolil si sledování televize online na internetu, což znamená zadarmo. Když pro svou přítelkyni vybíral nový notebook, rozhodl se vyhnout skvěle technologicky vybaveným, nicméně drahým variantám a zvolil takzvaný netbook - malý a úsporný počítač za 200 dolarů.

Tak se projevuje finanční krize v oblasti informačních technologií - lidé šetří a společnosti se musí vyrovnat s jejich novým myšlením.

"Dostali jsme se do momentu, kdy je technika levnější, alternativní  a současně uživatelsky přístupná a schopná převratu," prohlásil Title pro list International Herald Tribune. "Jako extra bonus se dá navíc ušetřit."

Jste pomalí? Šanci dostanou jiní

V Silicon Valley nyní panuje obava z toho, že spotřebitelé jako Title dostanou IT byznys s vysokými maržemi do úzkých - firemní modely nejsou dostatečně pružné, u některých technologií dojde ke zpomalení a šanci dostanou jiné, alternativní.

Jindy sebejistý šéf gigantu Microsoft Steven Ballmer tento strach vyjádřil před týdnem, když oznámil, že společnost bude vůbec poprvé nucena sáhnout k razantnímu omezení své pracovní síly. "Náš model není schopen se rychle vzpamatovat," upozornil a zároveň dodal, že ekonomika zpomaluje.

Podobná situace nastala již v minulosti, kdy společnosti jako Sun Microsystems nebo America Online ustoupily firmám nové generace - Google či Salsesforce.com. Recese na počátku 90. let zase poslala IBM do pět let trvajících peripetií a do popředí vynesla Microsoft, Compaq či Dell.

"Recese může donutit lidi přemýšlet nad tím, jak efektivněji využít jejich majetek," uvedl podle listu Craig Barrett, ředitel na odchodu společnosti Intel, který za svou kariéru zažil již deset takových zpomalení trhu. "Když je dobře, můžete být bezstarostní a nezaměřovat se příliš na efektivitu. Ve špatných časech jste nuceni se dívat, jestli existuje technologie, která vám vyjde vstříc."

Obří firmy jsou v úzkých, ukazují hospodářská data

Zdá se, že Microsoft začíná mít po dvou dekádách dominance na trhu problém. Tržby z operačního systému Windows poprvé v historii klesly. Zároveň stoupá popularita bezplatného operačního systému Linux, který je dodáván do netbooků místo Windows, a Microsoft tak musí jít s cenou dolů.

Vysoce výkonné procesory Intel se taky nemají nejlépe - tržby firmě spadly v posledním čtvrtletí o 23 procent, což je nejprudší propad od roku 1985. 

Lidé začínají volit malé a tenké netbooky, sledují zprávy i video online, telefonují zadarmo přes skype a využívají dalších softwarů, které jsou bezplatné. Minimum lidí nyní používá pevný počítač. Podle analytiků bude prodej PC v roce 2009 klesat, v případě stolních počítačů ještě rychleji než v letech 2007 a 2008.

Dell a Hewlett-Packard prošvihly rozmach ve výrobě netbooků a výrobu se snaží dohnat až nyní. Tím umožnily společnosti Acer dostat se na třetí místo na trhu místo Apple. I mocný Apple, který dokázal zbrzdit ekonomickou recesi prodejem svých iPodů, iPhonů a Maců oznámil, že prodej stolních počítačů mu meziročně klesl o 31 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy