Microsoftu klesl zisk, propustí až pět tisíc lidí

Ekonomika Ekonomika
22. 1. 2009 16:10
Zisk meziročně poklesl o 11 procent
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu.
Společnost Microst spustila 30. ledna prodej svého nového operačního systému Windows Vista i pro koncové zákazníky. V rubrice Technika si můžete přečíst rozhovor s Tomášem Koškou z české pobočky Microsoftu. | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco - Softwarový gigant Microsoft dosáhl ve druhém čtvrtletí fiskálního roku čistého zisku ve výši 4,17 miliardy dolarů. To je meziročně o 11 procent méně. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Tržby Microsoftu vzrostly o dvě procenta na 16,63 miliardy dolarů. Analytici tipovali částku 17,1 miliardy.

Výsledky byly pro odborníky zklamáním. Společnost navíc prohlásila, že má v plánu propustit až pět tisíc svých zaměstnanců, přes pět procent z celkového počtu. Microsoft v minulosti nikdy nepřistoupil na tak razantní redukci své pracovní síly.

O práci mají přijít lidé z oblasti výzkumu a vývoje, marketingu, ale i právního oddělení, prodeje, financí, IT a lidských zdrojů, a to v období příštích 18 měsíců.

Firmě, která se potýká s poklesem poptávky, by propuštění zaměstnanců pomohlo zredukovat roční provozní náklady o 1,5 miliardy dolarů a omezit kapitálové výdaje pro fiskální rok 2009 o 700 milionů dolarů.

Firemní akcie v reakci na zprávu oslabily o 8,5 procenta.

Apple si rekordně vydělal

Daleko lépe je na tom americká společnost Apple Inc, která dosáhla v posledním čtvrtletí roku 2008 rekordního zisku i tržeb. Postaral se o to silný prodej počítačů Macintosh a přehrávačů iPod.

Čistý zisk firmy dosáhl 1,61 miliardy dolarů v porovnání s 1,58 miliardami za říjen až prosinec o rok dříve. Tržby Apple vzrostly o 5,8 procenta na 10,2 miliardy.

Výsledky předčily očekávání analytiků. Akcie firmy v reakci na dobré zprávy zesílily přibližně o 10 procent.

Podle analytika Billa Krehera ze společnosti Edward Jones musela společnost čelit nejhorším svátkům v historii, a přesto dokázala rekordně utržit. "Je úžasné, že Apple byla schopna dosáhnout svých nejlepších tržeb a zisku v takovém prostředí."

Společnost během čtvrtletí prodala 2,52 milionu počítačů, rekordních 22,7 milionu iPodů a 4,36 milionu mobilů iPhone. Za celý rok 2008 tak mělo nový iPhone 13,7 milionu lidí, Apple tak překročila cíl prodat jich deset milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy