Šílenství kolem iPhone čeká druhé kolo: levnější verze

Dušan Klimeš, CNN
10. 7. 2007 12:55
iPod Nano může dostat mobilního brášku
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple | Foto: Reuters

New York - Apple plánuje na podzim představit mobilní telefon iPhone, který bude založen na ultratenkém iPod Nano. Bude tedy menší a zřejmě i výrazně levnější než telefon, který nedávno firma představila.

Tuto informaci přinesla analytická společnost JP Morgan. Kevin Chang, který pro ni pracuje, cituje zdroje z firmy a Americký patentový úřad.

Apple totiž podal k tomuto úřadu podání, ve kterém referuje o multifunkčním osobním přístroji s kruhovým dotekovým ovládáním, tedy stejným, jaké má iPod Nano.

Mluvčí firmy Natalie Kerrisová ale odmítla tyto spekulace komentovat.

Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone
Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone | Foto: Reuters

Třičtvrtě milionu za víkend

Šílenství kolem nového mobilního telefonu začalo 29. června, kdy se před obchody tvořily fronty nedočkavců. Nakonec si podle analytiků o prvním víkendu přístroj koupilo až 700 tisíc zákazníků.

Foto: Apple

Podle analytika Changa je uvedení levnější verze telefonu jediným rozumným řešením. Na pultech by mohl stát jen asi 300 dolarů, tedy v přepočtu šest až sedm tisíc korun. "Standardní" iPhone se prodává za 500 a 600 dolarů, podle velikosti paměti.

"Myslíme si, že iPod Nano bude přetransformován do podoby telefonu, protože je to jediná cesta, jak může Apple přijít s low-end verzí telefonu, aniž by tím poškodil i prodej svého přehrávače Nano," uvádí Chang.

Levnější verze by ale měla mít i méně funkcí.

Doteky na iPod

Další analytik, Gene Monster z firmy Piper Jaffray, se domnívá, že Apple přijde i s verzí klasického iPodu, který přebere některé funkce iPhonu. Především by přehrávačům mohl přibýt dotekový displej.

Tím by firma mohla zabránit tomu, aby zákazníci zcela zavrhli přehrávač iPod na úkor mobilního přístroje, který nabízí většinu toho, co umí i přehrávač.

Lidé z JP Morgan zároveň předpovídají, že díky levnější verzi by se příští rok mohlo prodat 30 až 40 milionů kusů iPhone.

Tím by se znásobil počet mobilů, které chtěla firma Apple prodat. Ta počítala s deseti miliony kousky, které by jí zajistily jedno procento na trhu mobilních přístrojů.

Český iPhone

Přístroj, který vyvolal nákupní horečku po celém světě, by se mohl vyrábět v Česku. Tchajwanská společnost Foxconn již pro Apple montuje v Pardubicích počítače. Tuto informaci dnes přinesla MF Dnes.

Foxconn informaci nepotvrdil ani nevyvrátil. "Budeme dělat produkty pro Apple, ale nejsem si jist, zda jím bude zrovna iPhone," cituje list šéfa českého Foxconnu Jima Changa.

 

Právě se děje

Další zprávy