Víkendové tržby za iPhone: 5 miliard korun

mič, čtk
2. 7. 2007 12:50
První víkend se prodalo půl milionu kusů
Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone
Jeden z prvních zákazníků si odnáší hned dva kusy iPhone | Foto: Reuters

New York - Nový přístroj firmy Apple - telefon iPhone - měl u Američanů úspěch. Za první víkend se ho prodalo přes půl milionu kusů.

Celkem za něj zákazníci dali v přepočtu přes 5 miliard korun.

Počty prodaných kusů dnes zveřejnil deník Los Angeles Times, který se odvolává na analytika společnosti Global Equities Research ze San Franciska.

Analytik Trip Chowdhry ve zprávě uvedl, že polovina obchodů Apple na západním pobřeží USA iPhony vyprodala hned první den.

Obchody v obležení

Apple ani telekomunikační operátor AT&T, který ho také oficiálně prodává, zatím nechtějí o počtu prodaných přístrojů hovořit.

Mnozí nedočkavci před prodejnou na Páté avenue kempovali ve stanu
Mnozí nedočkavci před prodejnou na Páté avenue kempovali ve stanu | Foto: Reuters

Američané měli o přístroj takový zájem, že neváhali stát dlouhé fronty. V centru New Yorku, před největší prodejnou firmy Apple, začali koupěchtiví nadšenci čekat už v pátek. Prodej začal v šest hodin večer. V té době už v okolních ulicích stály tisíce Američanů.

iPhone se prodává ve dvou cenových kategoriích, které se liší kapacitou paměti. Levnější stojí 500, dražší 600 dolarů (10 700 nebo 12 800 korun), podle kapacity paměti.

Přístroj je nejen mobilním telefonem, ale přehrává hudbu a umožňuje připojení na internet. Recenzenti na jeho technické parametry pějí chválu. Výrobce prý má šanci udělat revoluci v mobilní komunikaci.

Přístroje jsou k dostání v prodejnách společnosti Apple, která iPhone vyvinula, a v prodejních místech telekomunikačního operátora AT&T. Ten má s Applem uzavřenou exkluzivní dvouletou smlouvu na provozování služeb, takže v jiné síti než AT&T zatím iPhone nefunguje.

Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple
Seznamte se: Nový iPhone společnosti Apple | Foto: Reuters

Společnost Piper Jaffray podle portálu cnet.com odhaduje, že přístrojů se mohlo zatím prodat kolem půl milionu. V roce 2009 by prý mohl mít Apple na trhu 45 milionů iPhonů, takže z hlediska tržeb by se dostal na úroveň svých dvou dalších produktů, tedy počítačů Macintosh a přehrávačů iPod.

iPhone kombinuje funkci mobilního telefonu a přehrávače, funguje ale také jako jednoduchý notebook. S jeho pomocí lze surfovat po internetu, odesílat e-maily nebo si prohlížet fotografie. Hudbu přímo do iPhonu stáhnout nejde, k tomu je nutné použít počítač.

 

Právě se děje

Další zprávy