Šéf skupiny Parmalat jde na deset let do vězení

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
19. 12. 2008 13:05
Soud potvrdil jeho vinu

Milán - Zakladatel italské potravinářské skupiny Parmalat Calisto Tanzi byl usvědčen z toho, že podváděl finanční trhy, a z dalších kroků, které vedly v roce 2003 ke kolapsu podniku.

Tanzi byl včera proto odsouzen na deset let vězení, i když odmítal jakékoli pochybení. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Prokuratura přitom pro Tanziho žádala 13 let. Sedm dalších lidí ale milánský soud zprostil viny. Byli mezi nimi i tři bývalí zaměstnanci Bank of America. Šlo o první z několika procesů, při nichž se odhalovalo, kdo mohl za největší bankrot v historii evropských korporací.

Parmalat se položil ve stejný měsíc přesně před pěti lety kvůli dluhům 14 miliard eur. Italský Parmalat musí zaplatit americké bankovní skupině Citigroup odškodné ve výši 364,2 milionu dolarů. 

Už v říjnu skončil další soud týkající se Parmalatu. Soudní spor, který odstartovalo nové vedení Parmalatu, skončil překvapivým verdiktem. Obětí je Citigroup, nikoliv Parmalat, rozhodla porota.

Italové obvinili Citigroup z toho, že přispěla k bankrotu společnosti v roce 2003. Odškodné však nakonec musí zaplatit Parmalat.

Kromě Citigroup se Parmalat v USA soudí také s Bank of America a auditorskou firmou Grant Thornton International, které měly údajně pomáhat bývalému vedení firmy zakrývat účetní podvody.

Parmalat, který se zhroutil v roce 2003 poté, co se v jeho účtech objevila díra čtyř miliard eur, se vymanil z bankrotové ochrany v roce 2005.

Šéf Enrico Bondi podal desítky žalob na bývalé bankéře a auditory firmy a dosud tím získal asi dvě miliardy eur.

Dlouholeté zakrývání účetních nesrovnalostí vyneslo případu Parmalat označení "evropský Enron". 

 

 

Právě se děje

Další zprávy