Sberbank klesl čtvrtletní zisk na 57 miliard korun

ČTK ČTK
29. 5. 2013 9:55
Čistý zisk se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 4 % na 88,5 miliardy rublů

Moskva - Čistý zisk největší ruské banky Sberbank se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o čtyři procenta na 88,5 miliardy rublů (zhruba 57 miliard Kč). Banka, která působí také v České republice, pokles zisku zdůvodnila zvýšením rezerv na krytí případných ztrát.

Výsledek za první čtvrtletí však překonal odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali čistý zisk 87,1 miliardy rublů. V loňském prvním kvartálu banka hospodařila s čistým ziskem 92,2 miliardy rublů.

Sberbank kontroluje zhruba třetinu úvěrového trhu v Rusku. Objem úvěrů, které banka od začátku roku poskytla firmám, se zvýšil o 0,9 procenta. Drobné klientele banka poskytla o 2,6 procenta více úvěrů než před rokem. Sberbank také zvýšila objem prostředků na krytí případných úvěrových ztrát na 31,8 miliardy rublů (20,3 miliardy Kč).

Sberbank v minulých letech působila na českém trhu pod názvem Volksbank. Název oficiálně změnila letos v únoru, poté co ruská Sberbank loni v zimě dokončila akvizici 100procentního podílu Volksbank International.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak jsou na tom české banky?

 

Právě se děje

Další zprávy