SB odpustí nejchudším 37 miliard dolarů

mao, ČTK
29. 3. 2006 12:00
Washington - Světová banka oddluží 17 nejchudších zemí. Šéf banky Paul Wolfowitz označil tento moment jako historický. Podle jiných jde z hospodářského hlediska pouze o malé země a v celosvětovém srovnání je absolutní hodnota jejich dluhů nepatrná.

Ředitelé banky také vyřešili zásadní otázku, čím tato instituce odpis dluhů pokryje, aby to neomezilo její budoucí aktivity v rozvojové pomoci.

Schválením končí měsíce ostrých vyjednávání mezi největšími přispěvateli do pokladny Světové banky. Oddlužení nejchudších zemí schválili loni političtí lídři skupiny G8. Sesterský  Mezinárodní měnový fond již 19 zemím snížil na počátku tohoto roku dluhy o celkovou sumu 3,3 miliardy dolarů.

Podle Tomáše Tožičky, jednoho z organizátorů kampaně Česko proti chudobě, která také požaduje odpuštění nesplatitelných dluhů, Světová banka, Mezinárodní měnový fond a G8,již v devadesátých letech přislíbily odpustit sto miliard amerických dolarů.

"To, že se po devíti letech podařilo dosáhnout oddlužení u 43 procent nejchudších zemí ve výši přibližně čtvrtiny přislíbené částky, lze skutečně jen těžko považovat za úspěch. Rozhodně se nejedná o 100 procent oddlužení. Například Zambii bude dluh snížen o 36 procent, Bolívii o pouhých 19 procent," uvedl Tožička.

Program oddlužování od dluhů Světové banky začne platit 1. července, kdy začíná finanční rok banky, a bude rozložen na 40 let. Země, které se do něj kvalifikovaly, nebudou muset obsluhovat dluhy, které nadělaly do prosince 2003. Tím budou tyto vlády teoreticky moci zvýšit výdaje na programy omezování chudoby.

Účast v programu je založena na některých podmínkách, takže v něm zatím není například Mauritánie, od níž se požaduje zlepšení správy veřejných financí. Oddluženy budou Benin, Bolívie, Burkina Faso, Etiopie, Ghana, Guyana, Honduras, Madagaskar, Mali, Niger, Mosambik, Nikaragua, Rwanda, Senegal, Tanzanie, Uganda a Zambie.

Je to historická dohoda, která spojuje zvýšený příliv financí s odpuštěním dluhů. To chudým zemím pomůže splnit miléniové cíle rozvoje," uvedl ve sdělení prezident banky Paul Wolfowitz s odkazem na cíle programu OSN pro potlačování chudoby.

Jaké si G8 klade podmínky?

Jde především o odstranění všech obchodních bariér, do kterých se budou počítat i ochranná opatření jako jsou například  odmítání geneticky manipulovaných plodin, ochrana před jedovatými látkami.

"Nejchudší státy tak mají jen mizivou šanci získat z oddlužení více prostředků na školství, zdravotnictví a potravinovou bezpečnost. Mohou si však být jisty dalším omezením svých možností bránit se dovozu dotované produkce ze Spojených států, Evropské unie a Japonska. Tím, kdo na celé transakci opravdu vydělá, je skupina organizací spadajících pod Světovou banku," upozornil Tožička.

Banka dostala od dárcovských zemí závazné sliby uhradit 60 procent celkových nákladů oddlužení, především na prvních deset let. Zbylá suma se bude řešit později, řekl agentuře Reuters jeden z činitelů banky. Podle něho je pro vlády velmi těžké dávat závazky na celých 40 let.

Do programu oddlužení budou moci při splnění podmínek vstoupit i další země, Světová banka by měla o této otázce jednat příští týden.

"Oddlužení a realistický dluhový management patří mezi úkoly Rozvojových cílů tisíciletí, pro velké věřitele, především z G8, je však těžké se vzdát tohoto nástroje, který dovoluje lehce manipulovat se zadluženými zeměmi." dodal Tomáš Tožička

 

Právě se děje

Další zprávy