EU: Jednání WTO musí skončit do půl roku

ČTK, eko
12. 12. 2005 9:29
Hongkong - Obchodní ministři 149 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) se tento týden musí dohodnout na tom, že dokončí nynější Katarské kolo jednání o liberalizaci obchodu do šesti měsíců.

Před úterním zahájením hongkongského zasedání to řekla evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Bölová.

"Bude to obtížné, avšak doufám, že výsledkem tohoto týdne bude právě toto," řekla komisařka na zemědělské konferenci v Hongkongu. Ministerská konference WTO se uskuteční 13.- 18. prosince.

Komisařka vyjádřila naději, že ze zasedání vzejde "konkrétní a smysluplný rozvojový balík", který pomůže nejchudším zemím. Hájila dosavadní nabídku Evropské unie na uvolnění zemědělských trhů a řekla, že nepříznivé reakce na ni ze strany některých partnerů jsou pro ni překvapením a zklamáním. "Zajistí (nabídka EU) našim partnerům podstatně nový přístup na trh," řekla.

Obchodní komisař EU Peter Mandelson, který je také již v Hongkongu, dnes vyzval země WTO, aby se zasadily o schválení podstatného bezcelního a bezkvótového přístupu nejchudších zemí na trhy vyspělých zemí, jak to nabízí EU a Japonsko. Zopakoval však, že EU ohledně zemědělských cel již novou nabídku nepředloží.

Za nedostatečnou považují zemědělskou nabídku EU rozvojové země jako Brazílie a Indie. Otázka zemědělství je klíčem k jednání, protože tyto země odmítají jednat o liberalizaci obchodu v průmyslu a službách, dokud nebude dohoda v zemědělství.

Brazilský ministr zahraničí Celso Amorim dnes řekl, že celé Katarské kolo skončí nezdarem, pokud EU výrazně nesníží bariéry kladené zemědělským dovozům. Světová banka odhaduje, že úspěšné završení Katarského kola s dostatečným uvolněním zemědělských trhů vytáhne z absolutní chudoby desítky milionů lidí.

Hongkongská konference měla být původně místem uzavření celkové dohody, završující čtyřletá jednání Katarského kola. Kvůli sporům o zemědělství to však již není reálné a Hongkong se stane jen jedním z milníků na cestě.

 

Právě se děje

Další zprávy