Ruský monopol ovládne svět hliníku

Dušan Klimeš
21. 8. 2006 11:00
Moskva - Fúze dvou ruských firem na podzim zplodí nového vládce nad trhem s hliníkem a zároveň i další ruský monopol.

Současný lídr na ruském trhu, společnost Russian Aluminium (RusAl), se zřejmě v říjnu spojí se svým konkurentem, firmou SUAL. Vznikne tak největší producent hliníku na světě. Zároveň se však tímto krokem zmonopolizuje ruský trh s hliníkem.

Vládě to zřejmě nevadí, neboť podle některých zdrojů byl tento obchod Kremlem už posvěcen.

Prý se tak jedná o "odplatu" za zmařenou fúzi Severstalu a Arceloru. Lucemburskou firmu Arcelor nakonec totiž získal ocelářský magnát Lakšmí Mittal.

Sňatkem společností by tak vznikl na území Ruska další monopol. Obdobně jako Gazprom vládne trhu s plynem, RusAl a SUAL si obsadí lukrativní trh s hliníkem. Světovému byznysu s tímto kovem prozatím vládne americká Alcoa.

Magnáti spolu

Zprávu o spojení firmy sice oficiálně firmy nepotvrdily, podle předních ruských deníků však již byla dohoda uzavřena.

"Spoluvlastník firmy SUAL Viktor Vekselberg a majitel RusAlu Oleg Deripaska se dohodli na spojení společností," píše Kommersant.

Foto: Olikom

Firmy teď mají dvě možnosti, jak spojení provést. Buď vytvoří zcela novou firmu, do které vloží svá aktiva, nebo RusAl "pohltí" SUAL, který se stane jeho součástí.

Každopádně však Deripeska z RusAlu bude vlastnit 75 procent budoucí firmy, zatímco Vekselbergovi připadne zbylých 25 procent.

V roce 2005 vyprodukoval RusAl více než 2,7 milionu tun hliníku, zatímco SUAL vyrobil jen 1,05 milionu tun.

Výsledný kolos, který vznikne spojením a bude vládnout světu v oblasti aluminia, by měl mít celkovou hodnotu kolem 22 miliard dolarů, což je téměř půl bilionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy