Rozpočtový schodek Španělska bude 7,4 procenta

ČTK ČTK
30. 9. 2012 13:10
Španělsko bude muset příští rok splatit dluh 159,2 miliardy eur
Protesty v Madridu
Protesty v Madridu | Foto: Reuters

Madrid - Schodek veřejného rozpočtu Španělska letos včetně započtení pomoci pro bankovní sektor bude činit 7,4 procenta hrubého domácího produktu. Bez pomoci pro banky dosáhne 6,3 procenta HDP, jak vláda původně plánovala. Řekl to o víkendu ministr financí Cristóbal Montoro.

Pokud se vezmou v úvahu platby pro banky, činil rozpočtový deficit za loňský rok na 9,4 procenta HDP místo doposud uváděných 8,9 procenta HDP.

Poměr dluhu k výkonu ekonomiky se má do konce letošního roku podle vládních dokumentů zvýšit na 85,3 procenta HDP a do konce příštího roku vzroste na 90,5 procenta HDP.

Španělská centrální banka tento měsíc informovala, že dluh vlády stoupl ve druhém čtvrtletí na 75,9 procenta HDP, což je nejvyšší podíl za nejméně 22 let.

Španělsko bude muset příští rok splatit dluh 159,2 miliardy eur. Letos to má být 153,2 miliardy eur.

O Španělsku se nyní na trzích spekuluje jako o horkém kandidátovi na finanční pomoc formou nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou.

Vláda však zatím žádost o pomoc odmítá podat, protože se bojí přísných podmínek, které mají být s pomocí spojené.

Cíl: Ušetřit 40 miliard eur

Španělsko má zatím slíbeno až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč) pro svůj bankovní sektor. Výsledky nezávislého auditu ukázaly, že španělské banky budou pro zajištění přežití potřebovat 59,3 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Vláda v pátek uvedla, že hodlá příští rok ušetřit v rozpočtu 40 miliard eur. Výdaje jednotlivých resortů klesnou o 8,9 procenta a již dříve oznámené zvýšení daní posílí daňové příjmy vlády o 3,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy