Ráno začala třicetihodinová stávka německých strojvůdců

rg
25. 10. 2007 13:05
Provozu Českých drah by se dotknout neměla
Foto: RailTrans

Berlín - Německá doprava je přetížená. Dnes ve dvě hodiny ráno započali totiž němečtí strojvůdci třicetihodinovou stávku regionální a místní dopravy. Důvodem jejich protestu je opět žádost o zavedení vlastní tarifní smlouvy. Informoval o tom server Finanční noviny s odkazem na ČTK.

Nápor cestujících se tak v nejvíce osídlených městech přesunul na jiné druhy dopravy, tedy na tramvaje, metro, autobusy a osobní automobily. Odborový svaz německých strojvůdců (GDL) předpokládá, že se stávkou do pátečních osmi hodin ráno zastaví až 80 procent regionálních a příměstských vlaků. Nejpatrnější je protest opět u strojvůdců z východní části Německa.

Ochromená je příměstská železniční doprava ale i v Berlíně, Hamburku, Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem.

Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly nemá německá stávka na českého cestujícího valný dopad. Rychlík směrem do Prahy v 8:22 nevyjel z Mnichova, nýbrž vyrazil z Řezna. Přestože v pátek končí stávka již v osm, bude se nejspíš posun spoje opakovat.

Spoj z Děčína do Drážďan je narušen. Cestující se dostanou pouze do Bad Schandau, kde na ně ovšem nečeká obvyklý drážďanský přípoj S-Bahn. Veškeré spoje vedoucí přes hranice na Chebsku, Sokolovsku a Karlovarsku jsou bez problémů.

Mezi šestou a osmou hodinou ranní též ve čtvrtek stávkovala železnice maďarská. Kvůli tomu je o dvě hodiny zpožděn spoj EC174 vedoucí z Budapeště přes ČR do Hamburku.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy