Rakousko podpoří gigant Erste sumou 2,7 miliardy eur

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
30. 10. 2008 10:30
Chce připravit majitele ČS na zhoršující se situaci

Vídeň - Rakousko se rozhodlo podpořit největší rakouskou banku Erste Bank finanční injekci ve výši 2,7 miliardy eur (přibližně 64 miliard korun). nformovala o tom ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Erste, která je majitelem České spořitelny, by tak měla lépe zvládnout horší ekonomický výhled, prohlásil šéf Erste Anderas Treichl.

U banky proběhne navýšení kapitálu skrze preferenční akcie, které nebudou mít hlasovací právo a nebudou převoditelné. Roční výnos z akcií činí osm procent.

"Tento krok dále vylepší kapitálové zázemí banky. Zprávu hodnotíme pozitivně, protože dojde k posílení kapitálu společnosti bez zředění současných vlastnických podílů," uvedl analytik Milan Lávička ze společnosti Atlantik FT.

"Po využití kapitálu zvýšíme kapitálovou základnu na více než deset procent a budeme schopni v těchto ekonomicky těžkých dobách poskytovat ještě více úvěrů, aniž bychom byli nuceni zpřísnovat naše - odedávna spíše obezřetně až konzervativní - podmínky pro získání úvěrů," uvedla tisková mluvčí Erste Group Bank Hana Cygonková.

Erste Bank se tak přidává k ostatním evropským bankám, které požádaly vládu o finanční výpomoc. Rakousko přitom v říjnu rozhodlo, že uvolní pro finanční instituce záchranný balíček ve výši 100 miliard eur.

Logo společnosti Erste Bank
Logo společnosti Erste Bank | Foto: Erste Bank

Finanční krize s Erste v posledních týdnech zamávala. Na vídeňské akciové burze ztratila od počátku října téměř polovinu své hodnoty.

Ve čtvrtek bankovní gigant zveřejnil výsledky za třetí čtvrtletí. Čistý zisk vzrostl přes 300 procent na 826,4 milionu eur včetně mimořádných příjmů ve výši 600 milionů eur z prodeje pojišťovacích aktiv. Tato data překonala očekávání trhu.

Akcie Erste Bank na pražské burze na zprávy reagovaly růstem a posílily o 13 procent na částku 495 korun za kus.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy