Rakouská Erste zacvičila s burzou v Praze

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 10. 2008 16:50
Akciové trhy v Evropě se držely nad vodou. Pomáhala jim naděje ve snižení sazeb.
Foto: Reuters

Praha - Zatímco začátek úterního obchodování začal pro pražskou burzu slibným růstem, průběh a závěr už tolik slavný nebyl - hlavní index PX zakončil obchodování s poklesem o 1,7 procenta.

Během dne ale ztrácel i k šesti procentům. Vyplývá to z výsledků burzy.

Prahu táhla ke dnu Erste

Polská burza dnes oslabovala o 1,5 procenta, vídeňská burza přišla o 4,5 procenta, budapešťská ztratila 4,3 procenta.

Na rozdíl od západoevropských trhů, které rostou díky naději, že by centrální banky mohly plošně přistoupit ke snížení úrokových sazeb, středoevropským akciovým trhem zamával rakouský bankovní gigant Erste.

Ten snížil kvůli finanční krizi svůj výhled zisku pro letošní rok.

Ve druhém pololetí 2008 by měl pokles čistého zisku dosáhnout k 538,1 milionu eur, tedy přes 11 procent. Se započtením mimořádných příjmů z prodeje pojišťoven by zisk za celý rok 2008 měl dosáhnout přibližně 1,8 miliardy eur.

"Stávající informace samozřejmě negativně ovlivní plánované výnosy, což bude mít s největší pravděpodobností negativní dopad na ocenění společnosti. Z tohoto důvodu pozastavujeme naše doporučení a cílovou cenu, která bude v nejbližších dnech aktualizována," uvedl analytik Milan Lávička ze společnosti Atlantik FT.

Zároveň však dodal, že banka zůstává nadále kapitálově silná, a že díky své silné pozici v retailovém bankovnictví ve střední a východní Evropě bude schopna nadále udržovat růstový trend.

Naděje pro Evropu: plošné snížení úrokových sazeb

Trhy teď dokáže oběma směry ovlivnit sebemenší informace z finančního sektoru.

Podpořen australskou centrální bankou, která dnes snížila úrokové sazby o celý procentní bod, posiluje frankfurtský trh o 1,5 procenta, Londýn o 2,4 procenta a Paříž přidává tři procenta.

V plusu zahájil úterní obchodování i krizí nejvíce postižený Wall Street. Dow Jones otevřel s nárůstem o 0,8 procenta, technologický Nasdaq přidával 0,3 procenta a širší index Standard & Poor's 500 posiloval o 0,6 procenta.

Dlouho ale posilovat nevydržel - chvíli po otevření opět začal padat do červených čísel.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy