Ptačí chřipka by firmy zaskočila

Michal Najman
20. 3. 2006 0:00
New York/Praha - Ač se ptačí chřipka šíří světem, firmy to nechává chladnými. Přitom na jejich připravenosti závisí mnohé.

Kdyby se totiž vir stal přenosným mezi lidmi a vypukla pandemie, je právě na firmách, aby udržely ekonomiku v chodu.

Aerolinky musí být schopné přepravovat experty a léky, banky zase udržet v chodu bankomaty a zajistit tak, aby lidé měli přístup k penězům, média zase musí být schopná neustále informovat o aktuální situaci.

Až 40 procent lidí zůstane doma

To vše mohou naplánovat již nyní. Není to však pravidlem, jak ukazují čerstvé studie po celém světě.

"Firmy musí oprášit a doplnit své krizové plány. Pokud by vypukla pandemie, až 40 procent pracovníků může zůstat doma kvůli nemoci," upozorňuje v listu The New York Times Mark Layton z Deloitte & Touche, která dělala průzkum mezi stovkou amerických firem.

"Další zaměstnanci se mohou bránit přijít do práce, protože je to nebezpečné prostředí. Ženy zase budou chtít doma zůstat s dětmi, protože je nebudou chtít poslat do školky či školy," varuje dále Layton.

Dvě třetiny amerických firem však na takovouto situaci podle zprávy Deloitte nejsou připraveny. "Zaskočila by je i malá epidemie, natož pak globální pandemie," uzavírá zpráva.

Asie je připravena

Naopak dobře připravené jsou firmy v Asii, jak naznačuje zpráva americké obchodní komory v Hongkongu. Na 60 procent z nich má velmi jasné plány, jak zůstat v chodu. Mimo jiné počítají s tím, že zaměstnanci zůstanou doma nebo že jim budou zasílat textové zprávy, aby je varovaly před nebezpečím.

Asijské firmy ostatně měly více podnětů, aby se takovýmto krizovým plánům věnovaly. Nebezpečí ptačí chřipky obchází Asií již dlouho, navíc se tam vyskytl také SARS. Firmy tak pocítily, co i malá epidemie může způsobit.

Jak je na tom Evropa? Podle odborníků jsou díky rozsáhlým sociálním výhodám firmy v zásadě připraveny, ale pouze jako samostatné ostrůvky. "Nepřemýšlejí globálně, řeší situaci jen samy za sebe a neuvažují o celé ekonomice," píše list International Herald Tribune.

Češi se neznepokojují

Situací se příliš neznepokojují ani české společnosti. A to přesto, že případy ptačí chřipky se už objevily ve všech okolních státech a čeká se, že i v Česku se brzy objeví nakažený pták.

Například České dráhy považují za větší problém epidemie obyčejné chřipky. "Scénář pro vypuknutí infekcí a epidemií máme, přímo pro ptačí chřipku žádný scénář nemáme," sdělil Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí Českých drah.

Při vypuknutí pandemie se hodlají spolehnout na pomoc svého vlastníka - českého státu.

Doposud lze ve vlaku přepravovat jakékoliv zvíře, pokud je v uzavřené schránce s nepropustným dnem. Z toho plyne, že zatím může vlakem cestovat i domácí drůbež. Nepotřebuje k tomu žádné osvědčení o zdravotním stavu.

To například vyžadují ČSA při přepravování jakéhokoliv zvířete. "Naše letadla jako přenašeč bakterií fungovat nebudou," tvrdí Jitka Novotná, mluvčí Českých aerolinií.

Pošta přijde i za chřipky

Budou při pandemii chřipky fungovat poštovní služby? Podle prohlášení tiskového střediska ano.

"Česká pošta má vypracovaný krizový plán na epidemie obecně. V současné době přemýšlíme o jeho modifikaci na ptačí chřipku," řekl deníku Aktuálně.cz Ladislav Vančura, tiskový mluvčí České pošty.

Pobočky velkých zahraničních firem berou nebezpečí o poznání vážněji. "Citibank je na pandemii chřipky připravena speciálním krizovým plánem," oznámila tisková mluvčí Markéta Dvořáková.

Detaily krizového plánu sdělit nechtěla. Naznačila však, že všichni zaměstnanci vědí, jak se v případě pandemie chovat. Citibank dostala krizový plán z centrály v USA již několik týdnů po prvním propuknutí ptačí chřipky.

 

Právě se děje

Další zprávy