První tři tramvaje pro Obamu dorazily. Jsou z Česka

jem
17. 12. 2009 8:50
Tramvaje společnosti Inekon budou jezdit již ve třetím americkém městě

Washington - Ulicemi amerického hlavního města se budou prohánět české tramvaje vyrobené ostravskou společností Inekon. V úterý tam dorazily první tři vozy po dlouhé cestě přes oceán.

Po Seattlu, Portlandu a Tacomě se tak Washington stane již čtvrtým americkým městem, ve kterém budou lidé cestovat v českých vagónech.

Tramvaje třetí generace si prý Američané zvolili mimo jiné kvůli jejich schopnosti ohýbat se v zatáčkách. Dík referencím amerického hlavního města nyní dostává ostravský výrobce zakázky z dalších měst v USA i mimo ně.

"V současnosti jednáme o dodávkách dalších vozů do Ameriky," uvedl generální ředitel Inekon Group Josef Hušek.

Doprava trvala přes měsíc

"Vozy pro Washingtonu byly na žádost zadavatele uskladněny na dva roky v depu Dopravního podniku Ostrava. Teprve letos mohl Inekon zahájit přípravy jejich transportu do USA," řekl mluvčí společnosti Michal Dolana.

Tři bezmála 30 tun těžké a 20 metrů dlouhé nízkopodlažní kolosy byly naloženy na speciální trajlery, které je dopravily do přístavu v německém Hamburku. Odtamtud se 21. listopadu vydaly na dlouhou plavbu přes oceán, zabalené do speciálního vaku kvůli slané mořské vodě.

Do přístavu Baltimore na východním pobřeží USA dopluly po čtrnácti dnech, poté byly znovu naloženy na trajlery a po souši přepraveny do Washingtonu. Na místo tedy tramvaje dorazily téměř po měsíci.

Další dva roky budou nové tramvaje čekat v depu, než pro ně ve Washingtonu tamní dopravní podnik postaví koleje. První linka sice bude dlouhá pouze zhruba tři kilometry, ale povede administrativní částí, kde sídlí mimo jiné třetí největší americké ministerstvo - pro vnitřní bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy