Prodej aut Hyundai poprvé po třech letech klesl

ČTK ČTK
3. 9. 2012 13:03
Celoroční plán prodeje vozů se ale firmě zřejmě podaří splnit
Foto: Vladimír Rybecký

Soul - Největší jihokorejské automobilce Hyundai Motor poprvé za více než tři roky klesl v srpnu odbyt vozů. Způsobila to série stávek v domácích továrnách, která zbrzdí i zářijový prodej, protože se zpětně odrazí na odbytu v zahraničí, sdělila společnost.

Prodej vozů Hyundai klesl proti loňskému srpnu o 4,6 procenta na 293.924 vozů, což byla první ztráta od května 2009, kdy odbyt automobilky v zahraničí zasáhla globální ekonomická recese. Odbyt na domácím trhu se minulý měsíc propadl o 30 procent, zahraničí prodej naopak mírně stoupl.

Hyundai minulý týden sjednala s vedením svých odborů předběžnou dohodu o mzdách a pracovních podmínkách a dnes o ní budou hlasovat členové odborů. Pokud bude schválena, bude to pro firmu znamenat odvrácení dalších stávek a výpadků ve výrobě, jimiž trpí od minulého měsíce.

Celoroční plán bude zřejmě splněn

V červenci uskutečnili zaměstnanci Hyundai a její dceřiné firmy Kia první stávku za čtyři roky. Následná vlna odborářských akcí vedla k výpadku produkce 76 723 vozů. To se v červenci odrazilo v propadu vývozu do USA o čtvrtinu a v nejslabším růstu globálního prodeje za 16 měsíců.

Jeden z firemních manažerů řekl, že prodej vozů na zahraničních trzích, který se na celkovém odbytu podílí 85 procenty, bude stávkou zasažen ještě tento měsíc, protože se v tom odrazí snížené dodávky vozů do Evropy či USA. Společnost uvedla, že se bude snažit výpadek ve zbytku roku dohnat a podle firemních činitelů by měla splnit celoroční plán produkce.

Hyundai a Kia společně tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

 

Právě se děje

Další zprávy