Porsche si dělá zálusk i na českou Škodu

aju,čtk
26. 3. 2007 10:10
Frankfurt - Chuť ovládnout automobilky Volkswagen, jež vlastní českou Škodu Auto, pocítil další německý výrobce vozů: Porsche. Alespoň zdálivě.
Porsche Cayenne Turbo
Porsche Cayenne Turbo | Foto: Reuters

Automobilka - známá sportovními vozy - totiž zvýšila svůj dosavadní podíl ve Volkswagenu z původních více než 27 procent na bezmála 31.

"Představenstvo Porsche dnes využilo opci na koupi 3,6 procenta kmenových akcií Volkswagenu," oznámila společnost Porsche.

Po překročení 30procentního podílu je firma podle německých zákonů povinna nabídnout ostatním akcionářům, že odkoupí jejich podíly. Tím by Porsche převzalo celý koncern.

Z hlediska českého automobilového průmyslu může podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky mít získání větších rozhodovacích pravomocí Porsche v koncernu VW určitý vliv, i když spíše z dlouhodobého hlediska. "Vedení Porsche je známé svým důrazem na produktivitu a efektivitu práce a již se několikrát nechalo slyšet, že v tomto směru vidí ve VW stále ještě značné rezervy," dodal.

Společnost však o víkendu uvedla, že o převzetí celého VW zatím nestojí, takže hodlá podat nejnižší možnou cenovou nabídku.

Porsche podle sobotní zprávy předpokládá, že nabídne za každou akcii VW 100,92 eura. Cena akcií na burze přitom na konci pátečního obchodování činila 117,70 eura, píše agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy