Poptávka v eurozóně klesá. Může za to inflace

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
5. 11. 2008 14:30
Maloobchodní tržby jsou meziročně nižší o 1,6 procenta
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Maloobchodní tržby v patnácti zemích eurozóny v září klesly o 0,2 procenta. Meziročně jsou nižší dokonce o 1,6 procenta, informuje statistický úřad Eurostat.

Výsledek vypovídající o domácí poptávce je však lepší, než analytici očekávali.

"Je to nepatrně menší pokles, než se čekalo, ale pokles to je. Hospodářský růst i maloobchodní obrat v eurozóně už jsou dost zřetelně v záporných hodnotách," okomentoval výsledky analytik Bank of America Matthew Sharratt.

Pokles soukromé spotřeby byl přitom jedním z hlavních důvodů, proč ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí zaznamenala pokles. S tím se počítá i ve třetím čtvrtletí roku.

Evropská komise předpokládá, že ve třetím čtvrtletí ekonomika eurozóny vykáže pokles o 0,1 procenta. To znamená, že eurozóna se ocitne v recesi, která se definuje jako období minimálně šesti měsíců po sobě, kdy klesá HDP.

Podle ekonomů stojí za klesající spotřebou vysoká inflace. V říjnu dosáhla v eurozóně 3,2 procentního bodu. Cílem Evropské centrální banky jsou přitom procenta dvě.

Aby svého cíle bankéři dosáhli, očekávají experti, že už tento čtvrtek sníží ECB základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,25 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy