Centrální banky USA i eurozóny snížily úrokové sazby

Ekonomika Ekonomika
8. 10. 2008 13:25
Pokles o půl procentního bodu oznámila i Británie, Švédsko a Švýcarsko

Washington/Brusel - Centrální banky Spojených států, eurozóny, Velké Británie, Švýcarska a Švédska právě oznámily, že o půl procetního bodu snižují úrokové sazby.

Americký Fed snižuje sazby ze dvou na 1,5 procenta, Evropská centrální z 4,25 na 3,75 procenta a britská Bank of England z 5 na 4,5 procenta.

Sazby snižuje v rámci podpory ekonomik ohrožovaných finanční krizí také kanadská a čínská centrální banka, píše agentura Reuters.

Přestože jde o první koordinovanou akci světových centrálních bank za více než pět let, samotné snížení úrokových sazeb podle analytiků problém nedůvěry mezi bankami nevyřeší.

ČNB změnu nechystá

"Rozhodnutí jiných centrálních bank nekomentujeme, nicméně se jedná o významný krok. Zítra se koná pravidelné jednání bankovní rady, na jehož začátku její členové vždy rozhodují, budou-li se projednávat i měnověpolitické otázky," uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

O tom, zda bankovní rada bude zítra projednávat měnověpolitické otázky, bude centrální banka podle Pavla Zúbka ze Samostatného odboru komunikace ČNB dopoledne informovat.

Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, v Česku zůstává na 3,5 procentech.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa se však dá předpokládat, že "ČNB na svém nadcházejícím zasedání sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů". Důvodem je zvyšující se riziko slabšího ekonomického růstu a snaha snížit inflaci.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy