Pomozte nám změnit tok europeněz, vyzývá Brusel

dkl
12. 9. 2007 13:10
Reforma rozpočtu EU je nevyhnutelná

Brusel - Evropská komise dnes oficiálně odstartovala první fázi procesu, který by měl vyústit ve zcela novou podobu toku peněz z rozpočtu Evropské unie. Začněme debatovat, vzkazuje Brusel.

Teď je dle Evropské komise důležité, aby jednotlivé regiony, státy a jejich vlády přišly s podněty, připomínkami, návrhy a poznámkami k tomu, jak se peníze EU rozdělují dnes a jak by tomu mělo být v budoucnu.

"Jsme připraveni na debatu o penězích, ve které by neměla existovat tabu. V důsledku tak budeme mluvit o celé politice EU. Budeme se ptát, kam by měla Evropa v dalších desetiletích směřovat své finance," říká předseda Evropské komise Manuel Barroso.

K výsledku je ale třeba dojít do roku 2009, kdy se má s reformováním financí začít. V účinnost by pak změna mohla vejít od nového sedmitelétého finančního rámce v roce 2013.

U zemědělců narazí?

Nejtvrdším oříškem k rozlousknutí zřejmě bude financování a dotování zemědělství. Po desítky let totiž evropští farmáři dostávají dotace a kompenzace, aby si udrželi konkurenceschopnost. A těch se jen tak nevzdají. 

Peníze na zemědělství jsou velkým výdajem EU
Peníze na zemědělství jsou velkým výdajem EU | Foto: Ondřej Besperát

Největšími odpůrci reformy tak logicky bývala vždy Francie, která má silnou zemědělskou základnu.

Ovšem i zde je vidět posun. Sám prezident Nicolas Sarkozy pro francouzská média uvedl, že reforma zemědělské politiky EU bude patřit k hlavním tématům jeho předsednictví EU, které na jeho zemi připadne v druhé polovině příštího roku.

"Tak jak zemědělská politika funguje dnes, nemůže přežít rok 2013, kdy přijde reforma financování," uvedl.

"Všichni to vědí, ale nikdo to zatím neřekl," dodal.

Mýty či realita

Brusel se v rámci informační kampaně a debaty o nové podobě rozpočtu pustil i do vyvracení mýtů o svém hospodaření.

Co říká o svém hospodaření EU a které mýty vyvrací:

Mýtus 1: Rozpočtu EU výrazně ublížilo přijetí východoevropských států v roce 2004

Odpověď EU: Toto není pravda. Relativní velikost rozpočtu EU v uplynulých letech poklesla: z 1,05 procenta hrubého národního produktu v letech 1993 až 1999 na 0,94 v letech 2000 až 2006.
Dle údajů z roku 2005 bylo novým členským státům přiděleno 9,1 miliardy eur, což představuje necelých deset procent rozpočtu EU.

Mýtus 2: Struktura rozpočtu EU nebyla již dvacet let revidována a drtivá většina peněz jde na zemědělskou politiku.

Odpověď EU: Zatímco v letech 1988 až 1992 šlo na zemědělství až 61 procent z rozpočtu, pro rok 2013 už to bude méně než polovina. Financování dalších aktivit bylo zpočátku velmi nízké, před dvaceti lety tvořila asi sedm procent. V dalších letech vzroste až na 26 procent.

Mýtus 3: Každý občan EU nasype Bruselu ročně tisíce eur do společné pokladny

Odpověď EU: Rozpočet EU v roce 2006 byl 106,6 miliardy eur, což je asi 2,1 procenta všech veřejných výdajů EU. To je tak asi 63 eurocentů na jednoho občana denně. V roce 2006 tak příspěvek každého činil 230 eur.

 

Právě se děje

Další zprávy