Po elektronické letence přichází mobilní odbavení

Redakce EKO
17. 6. 2008 10:20
Službu zkušebně nabízí společnost Air France
Při cestě z Paříže do Amsterdamu vám stačí mobilní způsob odbavení.
Při cestě z Paříže do Amsterdamu vám stačí mobilní způsob odbavení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Začátkem měsíce se staly minulostí papírové letenky a letecká doprava přestavuje další novinku - mobilní palubní vstupenku.

Jako první přišla s nápadem nabídnout zákazníkům možnost cestovat s letenkou v mobilním telefonu francouzská letecká společnost Air France.

Zkušební provoz se zatím vztahuje na trasu Paříž - Amsterdam, ale počítá se s brzkým zavedením i na dalších linkách společnosti.

Začíná tak doba, kdy už k nástupu do letadla nebude potřeba žádný papírový dokument, tvrdí v tiskové zprávě Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

ČTĚTE VÍCE: Papírové letenky se loučí. Začíná elektronická éra

Cestující francouzské letecké společnosti si mohou prostřednictvím mobilního telefonu a internetových stránek vybrat sedadlo a odbavit se bez jakýchkoliv front.

Palubní vstupenka bude klientovi zaslána formou SMS, MMS nebo e-mailem, v závislosti na typu telefonu, který vlastní. Žádný další doklad, kromě pasu či občanského průkazu, tak nebude před nástupem do letadla vyžadován.

Službu chystají i ČSA, termín spuštění ale zatím neznají. "Záleží na letištích a také na našich partnerech v rámci aliance SkyTeam," říká mluvčí společnosti Daniela Hupáková.

V souvislostech:

 

Právě se děje

Další zprávy