Papírové letenky se loučí. Začíná elektronická éra

Redakce EKO
1. 6. 2008 0:00
Sdružení dopravců rozhodlo. Od 1. června jen e-letenky!

Praha - Už žádné papírové letenky. Od 1. června stačí většině leteckých společností světa pouze Vaše jméno v databázi.

Výjimkou jsou pouze letecké společnosti z rozvojových zemích, který nemají vlastní rezervační systém navázaný na celosvětovou síť. Nefunguje u nich interlining, tedy vzájemné uznávání elektronických přepravních dokladů mezi jednotlivými leteckými společnostmi.

Většina světa je na změny připravena

Evropa, Amerika a Japonsko jsou ale na e-letenky vzorně připraveny. Například v Česku bylo na konci loňskoho roku elektronických 83 procent ze všech letenek, tvrdí statistiky.

Lidé se tak už nebudou muset bát, že letenku ztratí. Potřebná data k vystavení palubní vstupenky získají zaměstnanci leteckých společnosti v počítači.

Další výhodou je nižší servisní poplatek. V průměru aerolinie za zpracování papírové letenky utratí deset dolarů, za zpracování elektronické dolar. Podle informací Mezinárodního sdružení leteckých dopravců IATA se tak finanční úspory brzy projeví.

Elektronická letenka umožňuje také snadnější odbavení cestujícího přes internet. V případě Českých aerolinií je to až 24 hodin před odletem a uvažuje se také o zavedení pomocí SMS.

Problémy čekají v rozvojovém světě

Nepříjemnosti mohou nastat pouze v případě, že poletíte na nějaké vzdálené exotické místo s leteckou společností, která nepřijala celosvětově platný standard IATA.

Pak Vám nezbývá nic jiného, než si koupit e-letenku pouze na část cesty a zbylé papírové letenky dokoupit v místě mezipřistání. Cena se tak logicky vyšplhá o několik dolarů výš.

Podle dotázaných leteckých expertů ale půjde pouze o dočasný jev. Každá letecká společnost, která chce být konkurenceschopná, se tak bude muset připojit k současnému systému Mezinárodního sdružení leteckých dopravců.

IATA zastupuje po celém světě přes 240 leteckých společností, které celosvětově provozují 94 procent věškeré letecké osobní dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy