Češi loni utratili historicky nejvíce peněz za letenky

mha
1. 4. 2008 9:05
Mezi prodejci roste konkurence
Letadlo ČSA na letišti Ruzyně
Letadlo ČSA na letišti Ruzyně | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi utratili v loňském roceza letenky nejvíce peněz v historii, celkem přes deset miliard korun. S odvoláním na informace mezinárodního sdružení leteckých dopravců IATA to uvedl deník MF Dnes.

Češi loni za letenky utratili 7,98 miliardy korun, další dvě miliardy je stály letištní a jiné poplatky. Oproti předchozímu roku jde o jedenáctiprocentní nárůst. Průměrná cena letenek klesla na 10 423 korun, celkem se prodalo přes 750 tisíc letenek. Stále více létají firemní zaměstnanci i lidé, kteří si dříve cestování letadlem nemohli dovolit.

Zveřejněné statistiky však nejsou zcela přesné, chybí v nich například nízkonákladoví dopravci a letenky prodávané přímo dopravci. Právě služby nízkonákladových aerolinek využívá při odletech z Prahy přes čtvrtina všech cestujících. Jejich podíl na celkovém obratu je odhadován na 10 - 20 procent.

Důvodem poklesu cen je zejména sílící konkurence mezi dopravci. Některé trasy však mají exkluzivně vyhrazeny jen určité aerolinky. Proto je například letenka z Prahy do Dublinu čtyřikrát levnější než do stejně vzdálené Moskvy. Do ruské metropole totiž smějí létat jen ČSA a Aeroflot.

Kromě celkového poklesu ceny letenek se mění i struktura trhu. Malé a střední agentury pomalu ustupují a ponechávají prostor velkým. Momentálně je největším prodejcem firma Student Agency spolu s dceřiným Orbixem. Za minulý rok vydělali přes 1,4 miliardy korun.

Další změna nastane na trhu letenek 1. června. Od tohoto dne se budou letenky prodávat již pouze elektronicky. Zatím se tak prodává přes 80 procent letenek.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy