Cestovat letecky je možné i bez letenky, jen s kódem

mch
4. 1. 2008 12:45
Novinka se používá zatím jen v Houstonu

Houston- Cestovat letadlem bez papírové letenky i vytištěné vstupenky? I to je dnes možné. K odbavení stačí pasažérům jen grafický kód.

Tato novinka se zatím používá jen na letišti v Houstonu, ale počítá se s tím, že pokud se tříměsíční testovací program osvědčí, rozšíří se na další letiště na světě. Jako první s ní přišla americká letecká společnost Continental airlines.

Pasažéři musí před nástupem do letadla zaslat v rámci rezervace leteckou společností pouze kód na mobilní telefon nebo kapesní počítač a displej pak přiložit ke čtecímu zařízení u příchodu k letadlu a u odbavení.

Při odbavení se i nadále samozřejmě musí prokázat cestovním pasem nebo identifikačním průkazem s fotografií. Zároveň platí, že každý cestující musí předkládat kód pouze sám za sebe.

Kód tvoří směs černobílých čtverců a obdélníků a obsahuje údaje o cestujícím i jeho letu. A známe ho všichni, například z nákupů běžného zboží v samoobsluze.

Tento systém zavedla již v září společnost Air Canada, kde se stal velmi oblíbený. Počet cestujících, kteří využívají letenky s grafickým kódem, den ode dne narůstá.

 

Právě se děje

Další zprávy