Piloti Alitalie se bouří. Stovka letů byla zrušena

Ekonomika Ekonomika
11. 11. 2008 10:44
Pilotům se nelíbí smlouvy, vládě dochází trpělivost
Skupina investorů CAI nabízí za letecké operace Alitalie jednu miliardu eur a je jediným zájemcem.
Skupina investorů CAI nabízí za letecké operace Alitalie jednu miliardu eur a je jediným zájemcem. | Foto: Alitalia

Řím - Nové pracovní smlouvy zaměstnance italské letecké společnosti Alitalia nenadchly. Na největším římském letišti Fiumicino zahájili jednodenní stávku, kvůli níž musela být zrušena už stovka letů.

Smlouvy, které předložila skupina investorů, podle stávkujících diskriminují matky s dětmi či zaměstnance s tělesně postiženými členy rodiny. Investoři to však popírají, píše agentura Reuters. "CAI se snaží zbavit pilotů. Chce, abychom uvěřili, že letecká společnost se bez nich obejde. Stejně jako bez palubního personálu a pozemních zaměstnanců," nechal se slyšet šéf pilotních odborů Fabio Berti.

Italským politikům však už pomalu dochází trpělivost. "Nemůžeme nikomu dovolit, aby se stavěl proti společnosti, která hodlá investovat, zajistit zaměstnání více než 12 tisícům lidí a která má jasný plán na záchranu krachující společnosti," odcitovala italská agentura ANSA slova ministra dopravy Altera Matteoliho.

Miliarda za Alitalii

Investoři, kteří se chystají koupit ziskovou část Alitalie za 375 milionů eur, mají stále podporu pouze čtyř odborových svazů v Alitalii a na svou stranu se marně snaží přetáhnout dalších pět. Dnešní stávka však není organizovaná a protestující odboráři se od ní distancují.

Skupina investorů CAI nabízí za letecké operace Alitalie jednu miliardu eur a je jediným zájemcem. Nabídka, kterou musí schválit konkurzní správce, platí do konce listopadu.

Jakmile bude dohoda s CAI uzavřena, má být dalším krokem spojení s domácí Air One a hledání zahraničního partnera. Nejčastěji jsou zmiňovány společnosti Air France-KLM a Lufthansa. Se vznikem nové Alitalie již souhlasila i Mezinárodní asociace letecké přepravy IATA.

 

Právě se děje

Další zprávy