Ministr dopravy: Stávka v Alitalii je nezodpovědnost!

Redakce EKO, Reuters
17. 9. 2008 11:30
Alitalia kvůli stávce odborů ruší čtyřicet letů
Stávka odborářů v Alitalii začala ve středu v poledne. Trvat má čtyři hodiny.
Stávka odborářů v Alitalii začala ve středu v poledne. Trvat má čtyři hodiny. | Foto: Reuters

Řím - Jako nekonečný příběh dohadování se odborářů s podnikateli a vládou působí jednání o budoucnosti letecké společnosti Alitalia, která pomalu spěje ke krachu.

Pokud nezatáhnou za záchrannou brzdu a neustoupí ze svých přemrštených nároků, bude Alitalie třetí evropskou leteckou společností po Swissairu a Sabeně, která od roku 2000 zkrachuje.

Denně přichází Alitalia o dva miliony euro a bez investic podnikatelů vydrží jen několik dnů. "Peněz je velmi málo, brzy dojdou," potvrdil správce konkurzní podstaty Augusto Fantozzi.

K uklidnění nepřispěje ani dnešní čtyřhodinová stávka, kterou naplánovali odboráří nevýznamné CUB. Kvůli ní má být zrušeno kolem čtyřiceti letů.

Důvodem stávky je nespokojenost CUB s pondělní dohodou mezi podnikateli, vládou a odboráři, která počítá s propuštěním více než tří tisíc zaměstnanců. "Je to masakr," myslí si vůdce CUB Fabio Frati.

Jiné odborové organizace už tak radikální nejsou. Premiér Silvio Berlusconi totiž tento týden nabídl propuštěným slušné odškodné, ale pouze za předpokladu, že podepíší dohodu s podnikateli.

Nespokojenost neskrývá ministr dopravy Altero Matteoli, který stávku považuje za nezodpovědnou. "Svolávat stávku v okamžiku, kdy se jedná o budoucnosti Alitalie, je nezodpovědné," prohlásil v televizním vystoupení.

Podle ministra práce Maurizia Sacconiho ale není CUB pro dohodu důležitá a jednání tak mohou zítra pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy