Alitalii zachrání miliarda od CAI. Nehledě na odbory

Ekonomika Ekonomika
7. 11. 2008 12:00
Kdo nepodepíše novou smlouvu, bude muset odejít
Proti převzetí stále protestují odborové svazy pilotů a palubního personálu, které odmítly podepsat nové mzdové dohody
Proti převzetí stále protestují odborové svazy pilotů a palubního personálu, které odmítly podepsat nové mzdové dohody | Foto: Reuters

Řím - Jedinému zájemci o krachující Alitalii konsorciu CAI došla trpělivost. Zaměstnanci, kteří nepodepíšou novou pracovní smlouvu, budou muset odejít.

"Pokud nebudou jednotliví zaměstnanci souhlasit s předloženou pracovní dohodou, najmeme si nové," prohlašují zástupci skupiny.

Konsorcium CAI plánuje vynaložit na záchranu Alitalie celou miliardu Eur. Závěrečná nabídka měla být původně podána až po dohodě s odbory, k té však nakonec nedošlo. Proti se postavily odborové svazy pilotů a palubního personálu, které odmítly souhlasit s novými mzdovými podmínkami.

CAI nabízí za letecké operace Alitalie celkem 275 milionů eur v hotovosti, dalších 100 milionů je připraveno zaplatit za divizi služeb Alitalia Servizi, letištní operace Alitalia Airport, regionální divizi Alitalia Expres a nízkonákladovou dopravu Volare.

Součástí dohod bylo rovněž převzetí dluhu ve výši 625 milionů eur, tedy zhruba poloviny celkových pohledávek uplatňovaných vůči Alitalii. Nově vznikající aerolinky kupují také obchodní známku Alitalia, všechna vzletová a přistávací práva v Itálii a většinu zahraničních. Jejich vznik již posvětila i Mezinárodní asociace letecké přepravy.

K uzavření dohody s CAI by mělo dojít do konce listopadu. Následovat bude spojení s domácí Air One a hledání zahraničního partnera, kterým by mohla být francouzská Air France-KLM nebo německá Lufthansa.

 

Právě se děje

Další zprávy