Padnou další banky, varuje šéf americké státní kasy

Ekonomika Ekonomika
9. 10. 2008 8:36
Konec krize je podle Henryho Paulsona daleko
Henry Paulson na tiskové konferenci.
Henry Paulson na tiskové konferenci. | Foto: Reuters

Washington - Konec finanční krize, která už přes měsíc zmítá trhy po celém světě a způsobila obrovské problémy například Islandu, je daleko.

Myslí si to alespoň americký ministr financí Henry Paulson. Ten je podle zpravodajské stanice BBC přesvědčen, že ještě zkrachuje několik bankovních domů. A nezabrání tomu ani finanční injekce 700 miliard dolarů, kterou minulý týden odsouhlasili američtí zákonodárci.

Kvůli finanční krizi se ocitl v obrovských potížích Island. Není ale jedinou zemí, kterou přijde sanace bank na miliardy. Například Bank of Japan uvolnila dva biliony jenů (asi 360 milionů korun) poté, co ve středu spadl index Nikkei o deset procent a dostal sej na jednadvacetileté minimum.

Jiné centrální banky se snaží dalšímu pádu ekonomiky bránit snížením úrokových sazeb. Bank of England ji stanovila na 4,5 %, americký Fed dokonce na 1,5 %. Očekává se, že k obdobnému kroku přistoupí i Česká národní banka.

"Krizi to nevyřeší, ale jde o krok správným směrem," pochválil centrální banky hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Oliveri Blanchard. Světové trhy se ovšem nyní podle něj musejí připravit na těžké časy.

Jinde se vlády snaží uklidnit obyvatele zárukami. Například ve středu oznámil slovenský premiér Robert Fico, že se jeho kabinet zaručí za sto procent vkladů, které mají lidé na bankovních účtech. K obdobnému kroku už dříve přistoupilo Irsko a nejnověji i Slovinsko.

Česku podle vyjádření čelných politiků krize nehrozí. "Pouze končí výjimečně dobré časy," řekl minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek, podle něhož jsou české banky v dobré kondici.

 

Právě se děje

Další zprávy