Česká ekonomika zpomalí na čtyři procenta, odhaduje MMF

Ekonomika Ekonomika
8. 10. 2008 16:01
Pomalejší růst mohou očekávat i Slováci
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Růst české ekonomiky letos zpomalí na čtyři procenta.

Vyplývá to ze studie World Economic Outlook, kterou na svém webu zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Oproti loňsku si tak Česko pohorší o 2,6 procenta.

Mírně si polepší jen Maďaři

Pokles o celá tři procenta očekávají také Slováci. Jejich hospodářství předpovídá MMF růst 7,4 %. "A propad ekonomiky se nezastaví ani na počátku roku 2009, zlepšení lze očekávat až během druhého pololetí roku 2009," upozorňuje studie.

Jedinou ze středoevropských zemí, která si letos polepší, je Maďarsko, jehož ekonomika ale roste nejpomaleji. Podle fondu vzroste maďarský HDP o šest desetin procenta na 1,9 %.

Na zpomalení už upozorňovali ekonomové i opozice

Ze studie vyplývá, že prudce zpomalí celá globální ekonomika. Střední a východní Evropu totiž výrazně zasáhne nynější finanční krize. Banky v regionu jsou sice vůči ní poměrně odolné, ale ovlivňují je jejich zahraniční majitelé, píší odborníci MMF.

S krizí do značné míry souvisí i zpomalení investic. Vysoká inflace ovlivní výši reálných příjmů, výrazněji navíc vzrostou i ceny.

Čtyřprocentní růst české ekonomiky ovšem není nijak překvapivým údajem. Už minulý týden na to upozorňoval ministr financí Miroslav Kalousek, a to navzdory skutečnosti, že návrh státního rozpočtu počítá s růstem 4,8 %.

Opoziční politici i ekonomičtí experti ovšem tvrdí, že růst ekonomiky se bude pohybovat pod čtyřprocentní hranicí. Jiní jsou optimističtější. "Výrobu rozjede nošovická automobilka a to může přispět k růstu 0,8 procenta," řekl například Aleš Michl z Raiffeissen banky.

Celosvětově se hrubý domácí produkt zvýší pouze o 3,9 procenta. Loni přitom světová ekonomika vzrostla o rovných pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy