Krize podle ČNB nehrozí, finančníci přesto znervózněli

Petr Holub
2. 10. 2008 15:49
Banky nemusí mít vždy dost peněz na větší úvěry
Je to pod kontrolou vzkazuje guverneér ČNB Zdeněk Tůma.
Je to pod kontrolou vzkazuje guverneér ČNB Zdeněk Tůma. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politické a ekonomické špičky v Česku se snaží zvýšit důvěru k finančním ústavům během týdne, kdy vlády Spojených států, Velké Británie, Islandu, Irska, zemí Beneluxu a Německa na záchranu svých bank vydaly desítky miliard eur, dolarů a liber.

"Nedomnívám se, že by Česká republika byla v zásadních problémech. Bankovní sektor jim není vystaven," uvedl dnes guvernér České národní banky Zdeněk Tůma po setkání s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL).

"Sešli jsme se, abychom demonstrovali, že komunikujeme s centrální bankou, a uklidnili tak situaci," doplnil Tůmu premiér.

Ministr financí pak přiznal, že krize dolehne na hospodářský růst české ekonomiky - nebude takový, jak se odhadovalo.

Krize bankovních půjček

Nejde v první řadě o to, aby bankám důvěřovali občané. V této chvíli je nezbytné, aby se obnovila důvěra mezi bankami samými.

V čem spočívá riziko, ukazuje příklad mnichovské banky Hypo Real Estate, kterou německá vláda zachránila před krachem injekcí 35 miliard eur. Pád Hypo Real Estate způsobila její irská dcera Depfa Bank, která nabízela dlouhodobé úvěry a financovala je z krátkodobých půjček u ostatních bank. Ty však přestaly z obav před krizí půjčovat.

Mezibankovní půjčky zamrzly v Americe i západní Evropě. "Tento týden to dolehlo i do Prahy," upozorňuje analytik banky Patria David Marek.

Tůma uklidňuje

Guvernér proto ujistil bankéře, že situace v Česku je pod lepší kontrolou. "Banky jsou solventní a v tom si neumím představit problém," potvrdil, že si zdejší finanční ústavy vytvořily dostatečné rezervy.

Bankám mohou podle Tůmy vzniknout potíže s likviditou, jinými slovy to znamená, že například nemusí mít vždy dost peněz na větší úvěry. Tím připustil, že bankéři znervózněli a přestali si navzájem půjčovat. "Ale otázku likvidity jsme schopni řešit," prohlásil guvernér ČNB.

V boji za důvěru na mezibankovním trhu šla zatím nejdál irská vláda. Zaručila se za všechny půjčky, které si banky poskytují navzájem.

 

Právě se děje

Další zprávy