Bulharsko chce prodat elektrárnu ČEZu

Marek Odstrčilík
21. 3. 2006 14:30
Praha - ČEZu se daří. Celá skupina zaznamenala nárůst svého čistého zisku, a to o 56 procent. Podle generálního ředitele Martina Romana hrály významnou roli distribuční firmy v Bulharsku a Rumunsku.
Kde všude ČEZ působí a kam má namířeno
Kde všude ČEZ působí a kam má namířeno | Foto: www.cez.cz

ČEZ může mít dvakrát důvod k radosti. Bulharská privatizační agentura totiž dnes potvrdila, že prodá tepelnou elektrárnu ve Varně právě společnosti ČEZ.  Společnost oznámila, že se do podpisu smluv nebude k údajné koupi vyjadřovat.

Podle agentury Reuters zaplatí za elektrárnu ČEZ kolem 339 milionů eur.

Samotné společnosti ČEZ v loňském roce vzrostl čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. ČEZ tak byl loni nejziskovějším podnikem v České republice.

Účetnictví musí ještě projít auditem.

"Osobně pro mě je čistý zisk příjemným překvapením, byť jsou v něm zaneseny jednorázové položky, říká analytik Petr Hlinomaz z BH Securities a dodává, že společnost ČEZ hodlá v nejbližší době revidovat dividendovou politiku. "Společnost chce stanovit určitý podíl čistého zisku a ten poté vyplácet na dividendách," upřesňuje Hlinomaz.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman uvedl, že provozní hospodářský výsledek skupiny meziročně vzrostl o 49 procent na 29,4 miliardy korun.

Provozní výnosy vzrostly o 21,8 procenta na 125,1 miliardy korun a provozní náklady se zvýšily o 15,4 procenta na 95,7 miliardy Kč.

Kromě dobrých provozních výsledků má podle Romana podstatný vliv na růst zisku i rozšíření skupiny ČEZ.

"Hospodaření bulharských distribučních firem do výsledků skupiny ČEZ vstupovalo po celý rok, rumunská distribuční společnost Electrica Oltenia jen posledním čtvrtletím," uvedl.

Podle analytika Atlantik finanční trhy Romana Ceneka bylo dalším faktorem růstu výrazné zvýšení cen elektřiny, a to jak na domácím trhu, tak i v zahraničí. "To se projevilo zejména na hospodaření mateřské společnosti," dodáva Cenek.   

Letos skupina ČEZ podle Romana očekává provozní zisk 36,8 miliardy korun a čistý zisk 26,7 miliardy korun.

"Tento rok již budou výsledky rumunské Oltenie po celý rok součástí skupiny ČEZ, a díky získání dvou polských elektráren v letošním roce lze říci, že výsledky skupiny ČEZ budou pokračovat v rostoucím trendu," podotkl Roman.

Podle něj se nadějně vyvíjí i další akvizice, jako je nákup bulharské elektrárny ve Varně, a v hospodaření se budou promítat úspory z integrace skupiny ČEZ v ČR.

Mateřská společnost ČEZ loni podle předběžných výsledků zaznamenala meziroční nárůst provozního zisku o více než 50 procent na 19,6 miliardy korun, a to díky vyšším cenám za elektřinu a poklesu nákladů o 2,6 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

Provozní výnosy akciové společnosti ČEZ se v loňském roce zvýšily o 8,7 procenta na 67,6 miliardy korun, z toho tržby za elektřinu činily 65,2 miliardy korun. Provozní náklady společnosti ČEZ loni meziročně klesly zhruba o 1,3 miliardy korun na 48 miliard korun.

Skupinu ČEZ na konci loňského roku tvořilo včetně mateřské společnosti ČEZ celkem 93 firem, z nichž 36 bylo konsolidováno plnou a pět ekvivalenční metodou. Nově byly do celoročních výsledků zahrnuty tři bulharské distribuční firmy a v posledním čtvrtletí i rumunská Electrica Oltenia.

Na konci loňského roku skupina ČEZ zaměstnávala 29.905 pracovníků, což bylo ve srovnání s rokem 2004 o 7137 více.

 

Právě se děje

Další zprávy