Brusel hrozí energetickým obrům, i ČEZ

ČTK
10. 3. 2006 14:19
Brusel/Londýn - Evropští energetičtí giganti a jejich političtí ochránci dostali ve čtvrtek z Bruselu varování před razantním zákrokem v případě, že budou dále monopolizovat trhy s elektřinou a plynem.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová řekla, že se kloní k rozdělení těch společností, které na jednom trhu kontrolují jak dodávky, tak distribuci, a blokují tak přístup konkurence. Napsal to dnes britský list Financial Times.

Mohlo by to postihnout i společnost ČEZ, která vlastní většinu distribučních společností na českém trhu.

Producenti nesmí vlastnit sítě

"Propojování výroby, dodávek, potrubních cest, přenosových sítí a distribuce je zřejmě v jádru nynějšího selhání trhu. Osobně pokládám za lákavé úplné strukturální rozpojení," řekla Kroesová na energetické konferenci v Bruselu.

Podle platné směrnice musí země EU zajistit konkurentům v elektroenergetice a plynárenství nediskriminační přístup na trh a postavit mezi produkci elektřiny a přenosové a distribuční sítě "čínské zdi".

Evropská komise se však domnívá, že řada firem se plně nepodřídila požadavku formálního oddělení těchto aktivit, a zvažuje, že je donutí rozdělit se i vlastnicky, napsal list.

Kroesová vystoupila den poté, co předseda komise José Manuel Barroso představil "zelenou knihu" o energetické strategii EU. Jejím cílem je podpořit vznik skutečného celoevropského energetického trhu pro 450 milionů obyvatel.

Kritika sílí

Komise minulý měsíc ostře kritizovala monopolizaci národních trhů dominantními firmami, které domácí politikové podporují a snaží se z nic udělat takzvané národní šampiony.

Konstatovala přitom, že společný trh s elektřinou navzdory papírové liberalizaci nijak nepokročil, protože tomu brání hlavně praktiky bývalých monopolů. Kroesová tehdy slíbila, že proti monopolnímu chování zasáhne.

Kroesová podle pozorovatelů míří zejména na Francii, jejíž vláda se podporou domácích "šampionů" nijak netají a vyhlašuje program "ekonomického patriotismu". EU začala prošetřovat plán fúze mezi státní Gaz de Frace a soukromou společností Suez, z níž by vznikl právě takovýto vertikálně integrovaný "šampion".

Dojde i na ČEZ?

Komise chce nyní spustit vyšetřování konkrétních podniků kvůli podezření ze zneužívání dominantní pozice na trhu a neopodstatněného zdražování. V hledáčku Bruselu se podle tisku ocitla i ČEZ, která kontroluje pět z osmi českých distribučních společností, dodávajících proud spotřebitelům.

ČEZ však přes svého mluvčího Ladislava Kříže minulý měsíc vzkázal, že se žádného postihu neobává.

Kroesovou v boji proti energetickým gigantům a jejich politickým patronům podporuje hlavně komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy. Ten ve čtvrtek také naznačil, že se zásahem proti těmto tendencím počítá.

"Opravdu si někdo myslí, že budu slepý ke kamarádským svazkům mezi politiky a firemními manažery? Jestli ano, pak žije v iluzích," řekl komisař.

 

Právě se děje

Další zprávy