Ekonomické vyhlídky? Slibné, tvrdí OECD

Adam Junek
6. 3. 2006 12:15
Paříž - Zrychlení hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku očekává v prvním půlroce letošního roku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj.

Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy o vývoji ekonomik Evropské unie, Japonska, Spojených států a Kanady.

"Přesto existuje několik rizik, která mohou dobrý vývoj zbrzdit," uvádí se ve zprávě.

"Velkým rizikem jsou nadhodnocené ceny na realitním trhu," upozornil hlavní ekonom OECD Jean-Philippe Cotis. Ekonomové již delší dobu  upozorňují na nebezpečí "splasknutí realitní bubliny".

Příkladem jim je vývoj Japonska v 90. letech. Nejdříve splaskla realitní bublina a následovala investiční. Japonsko se propadlo do období stagnace a deflace.

Ta ho ostatně provázela i v loňském roce. Nicméně letos by se měla průměrná cenová hladina mírně zvedat. Organizace ve své zprávě upozorňuje, že ač je japonská ekonomika na vzestupu, domácnosti nezvedají svou spotřebu, a růst proto bude velmi pozvolný.

Nejvíce zrychlí ekonomika USA. V minulém čtvrtletí se v důsledku hurikánů a vysokých cen ropy zvedla mezičtvrtletně jen o 0,4 procenta. Za první tři měsíce tohoto roku by to mělo být 1,1 procenta.

Polepší si také eurozóna, která by si v obou čtvrtletích měla připsat 0,6 procenta.

"Dobré je, že se v Evropě zvedá podnikatelská důvěra a rostou investice," doplnil Cotis.

Ještě na jedno nebezpečí upozornila nová studie. A to deficity státních rozpočtů. Ty v loňském roce v průměru u zemí OECD dosáhly 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

"To si žádá velké reformy, protože to není dlouhodobě udržitelný vývoj. A byl by to problém, i kdyby se k tomu nepřidávala stárnoucí populace," varuje zpráva. Ostatně právě letos se do důchodového věku začínají dostávat silné poválečné ročníky.

 

Právě se děje

Další zprávy