OECD: Češi mají nejnižší průměrné platy

ČTK, eko
11. 12. 2005 14:36
Praha - Z pohledu průměrných hodinových mezd jsou na tom kvůli delší pracovní době ještě hůře.

Nejvyšší průměrná hodinová mzda je v Dánsku, naopak nejnižší v Mexiku.

Nejvíce hodin v práci tráví Korejci. Vyplývá to z letošní statistiky, kterou zveřejnil server Měšec.cz. OECD sdružuje 30 vyspělých zemí z celého světa.

Průměr: 3,41 eur

V Česku činí průměrná hodinová mzda 3,41 eura (téměř sto korun). Jen v Polsku, Slovensku a Mexiku je příjem nižší, zato ve většině vyspělých zemí se vydělává mnohonásobně více. Například v Dánsku to je 28 eur (přes 800 korun), v Německu 23,39 eura (680 Kč), v Rakousku 15,74 eura (456,50 Kč) a na Slovensku 2,08 eura (60 Kč).

V Česku se pracuje v průměru 164,3 hodiny za měsíc. Déle v práci jsou jen Korejci (199,2 hodiny). Naopak nejkratší dobu se zdrží v zaměstnání Norové (111,4 hodiny), Nizozemci (112,8) a Francouzi (119,3 hodiny). Slováci pracují měsíčně 151,2 hodiny.

Slovensko prudce roste

Mimo Japonska, Polska, Německa, Lucemburska, Jižní Koreje a Turecka nastal ve všech členských zemích OECD mírný nárůst průměrné reálné mzdy. Průměrná hodinová reálná mzda roste v posledních třech letech nejvíce ve východní Evropě, a to především v pobaltských zemích, upozornil analytik serveru Měšec.cz Petr Gola.

Mzdová úroveň v Česku, Polsku a Maďarsku je podobná, zatímco na Slovensku je nižší. Dynamika růstu mezd je v těchto zemích celkem mírná a nižší než růst produktivity.

Letos podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška rostou mzdy z uvedených zemí nejpomaleji v Polsku, a naopak na Slovensku je mimo jiné kvůli nižší úrovni růst nejdynamičtější. "Pokud by se udržoval takto mírný předstih růstu mezd v nových zemích EU proti starým, region by si udržel výhodu nižších mzdových nákladů ještě přinejmenším dvě dekády," poznamenal.

Táhnou technologie 

Ve všech zemích jsou nejvyšší příjmy občanů ve velkých městech, kde je dostatek pracovních příležitostí i podmínek pro úspěšné podnikání a široká základna koupěschopného obyvatelstva. Nejvyšší průměrné mzdy mají lidé v Londýně, Paříži a Bruselu, podotkl Gola.

Nejužší špičku ve výši průměrných mezd tvoří podle něj nadnárodní společnosti se zaměřením na informační technologie. Ve většině členských zemí OECD vykazuje nejvyšší průměrné hodinové mzdy také finanční sektor. V Belgii, Řecku a Rakousku jsou nejvyšší platy ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody. V Dánsku a Nizozemsku je nejvyšší průměrná hodinová mzda vyplácena v těžbě nerostných surovin.

 

Právě se děje

Další zprávy