Klub bohatých bude mít šéfa z chudé země

Redakce EKO, ČTK
25. 11. 2005 19:58
Paříž - Z posledního kola souboje o křeslo generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyšel vítězně bývalý mexický ministr financí a zahraničí Ángel Gurría.

"Třicetičlenná organizace by měla nyní Mexičana na tomto postu oficiálně potvrdit," uvedl v dnešním sdělení švýcarský vyslanec Wilhelm Jaggi, který konzultace o výběru nového šéfa řídil.

Gurría (jeho profil čtěte ZDE) se v posledním třetím kole konzultací utkal s bývalým polským premiérem Markem Belkou. Podle Jaggiho získal "podporu jasné většiny zemí OECD".

Již dříve svou kandidaturu stáhl poradce bývalého japonského prezidenta Sawako Takeuči a francouzský zástupce Alain Madelin. Nynější generální tajemník OECD Donald Johnston na počátku letošního roku oznámil, že nebude usilovat o opětné zvolení a v květnu 2006 z funkce odstoupí.

Gurríovo zvolení znamená pro klub ekonomicky nejvyspělejších zemí přelom, protože až dosud OECD šéfovali představitelé nejbohatších zemí.

Mexiko se v 90. letech po dlouhé době prvním nováčkem v klubu, do něhož brzy nato vstoupily i země střední Evropy v čele s Českou republikou.

Kanaďan Johnston se stal generálním tajemníkem organizace v červnu 1996 jako první neevropský šéf OECD. Do funkce byl znovu zvolen v roce 2001.

OECD a další mezinárodní organizace jsou pod rostoucím tlakem, aby se v souladu s vývojem globální ekonomiky zaměřily na takové oblasti, jako Čína, Indie, Mexiko či východní Evropa.

Organizace byla založena pro dohled nad poválečnou rekonstrukcí západní Evropy v rámci Marshallova plánu a během let se zaměřila na ekonomický výzkum a poradenství pro členské země.

 

Právě se děje

Další zprávy