Odzvoní tabákové reklamě v Německu?

ČTK
13. 6. 2006 15:51
Brusel/Lucemburk - Německé šance vyhrát soudní spor s Evropskou unií o zákaz tabákové reklamy poklesly.

Generální advokát Evropského soudního dvora totiž dnes lucemburským soudcům poradil, aby německou žalobu zamítli.

Případ může zajímat i Česko, které má s unijním zákazem tabákové reklamy a sponzorství také problémy.

Reklama na tabákové výrobky je na evropských televizních obrazovkách zapovězená od počátku 90. let, ale zákaz se od konce loňského července rozšířil i na tisk, rozhlas a internet.

Výrobci cigaret ani nesmějí sponzorovat sportovní a kulturní akce s přeshraničním dopadem.

Například jde o motoristické závody, přenášené televizí do jiných států. U čistě místních akcí je však sponzorství povoleno, obdobně jako třeba propagace tabákových výrobků na reklamních panelech.

Ale Německo příslušný evropský zákon, směrnici z roku 2003, odmítlo převzít do svého práva. Direktivu napadlo u soudního dvora v Lucemburku s tím, že EU není oprávněna rozhodovat, jaká reklama a sponzorství mají být v členských zemích zakázány.

Naopak generální advokát, jehož stanoviskem se soud řídí v osmi z deseti případů, usoudil, že právní základ zvolený pro směrnici je vhodný pro ukončení rozdílných vnitrostátních právních úprav, které tříští vnitřní trh EU a narušují volný pohyb zboží a služeb.

Evropská komise již v dubnu spustila sankční řízení i proti České republice za to, že správně neuplatňuje unijní směrnici zakazující tabákovou reklamu a sponzorství.

Konkrétně Česku vytkla, že u tabákového sponzorství poskytlo tříletou výjimku na kontrakty, uzavřené před vstupem nové legislativy v platnost. V tisku se pak objevily obavy, že plné uplatnění směrnice by mohlo ohrozit třeba motocyklové závody v Brně.

Spolu s Českem se obdobného pokárání dostalo také Itálii, Maďarsku a Španělsku. Kárnou proceduru, která v krajním případě může skončit až soudní žalobou a finančními sankcemi, spustila EK již dříve proti Německu a Lucembursku.

"Direktiva o tabákové reklamě je jedním z úhelných kamenů našeho boje proti kouření. Nebudu váhat podniknout další kroky, dokud se směrnice nebude plně a správně uplatňovat," zapřísáhl se komisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů Markos Kyprianu.

EK se původně snažila o naprostý zákaz tabákové reklamy, ale lucemburský soud direktivu z roku 1998 zrušil právě s tím, že překračuje pravomoci EU.

 

Právě se děje

Další zprávy