Německo: Soud zamítl liberalizaci sázení

mao, ČTK
28. 3. 2006 13:20
Karlsruhe - Německý ústavní soud ve svém dlouho očekávaném verdiktu v zásadě podpořil státní monopol na kurzové sázení v zemi a svým výrokem zmařil naděje na brzkou liberalizaci této branže.

Kurzové sázení přes internet však přesto, v zásadě nelegálně, provozuje již nějakou dobu řada soukromých firem.

Soud dnes v poněkud šalamounském rozsudku uvedl, že státní monopol na sportovní sázky je přípustný, ale "ve své současné podobě" protiústavní.

Hlavní námitka, kterou ústavní soudci v Karlsruhe proti systému vznesli, však spočívá v tom, že "nezajišťuje dostatečně účinný boj proti chorobné hráčské vášni".

Oddset nebojuje dostatečně proti závislosti

Podle soudců nynější státní sázková společnost Oddset nedostatečně důsledně bojuje proti hráčské závislosti a její široce založená reklamní kampaň prezentuje sázení jako neškodný způsob trávení volného času.

Soud nařídil zákonodárcům, aby vypracovali do konce roku 2007 nová pravidla pro fungování sportovního sázení s předem stanovenými pevnými kurzy. Do té doby zůstává v platnosti dosavadní systém, a nekoná se tedy liberalizace tohoto odvětví.

Také v České republice je internetové sázení nelegální, přesto však existuje řada sázkových serverů v češtině. Stojí za nimi zahraniční provozovatelé, jejichž reklamy se běžně vyskytují v médiích.

Podle tiskové mluvího Sazky Zdeňka Zikmunda nemusí zahraniční internetové kanceláře, které působí ve většině zemí bez licence a tedy nelegálně, plnit řadu požadavků.

"Jde například o státní, správní a místní poplatky, státní dozor nebo odvody výtěžku na veřejně prospěšné účely," sdělil Zikmund.

"Z našeho pohledu jde o nekalou soutěž a porušení principu, podle kterého by vytvářené finanční prostředky měly sloužit veřejně-prospěšným účelům tam, kde lidé žijí a sázejí. Je obtížné si představit, že společnost, registrovaná na Maltě, Kajmanských ostrovech nebo Gibraltaru, bude podporovat český sport a tělovýchovu, kulturu, umění nebo charitativní projekty," dodal Zikmund.

Ministerstvo financí začátkem března uvedlo, že hledá cestu, za jakých podmínek v budoucnu provozování internetových sázkových her v Česku povolit.

MF: Internetové sázení je nelegální

"V současné době probíhá analýza jednotlivých aspektů internetového sázení, včetně hodnocení, zdali je tento způsob provozování sázkových her v budoucnu v ČR možno povolit, či nikoli," uvedl již dříve vedoucí Úřadu státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí Pavel Něme.

Jedním z důvodů, proč je internetový hazard v Česku zakázaný, je obava z hraní nezletilých. Němec naznačil, že existuje řešení.

"Pokud jde o internetové hry, máme za to, že i v tomto prostředí lze za určitých přísných podmínek dodržet pravidlo zákazu hry mladistvých osob," doplnil. K dotazu, na základě jakých pravidel by MF sázení po síti povolilo, se Němec nevyjádřil; pouhé zaregistrování hráče či posílání kopií identifikačních dokladů za dostačující ale nepovažoval.

Stát přichází o peníze

O peníze z poplatků a daní tak přichází státní pokladna a o část tržeb, podle odhadů již o miliardy korun, jsou zase chudší české sázkové a loterijní společnosti. České firmy se zatím snaží získat povolení k internetovým hrám marně.

"Na MF se v minulosti obrátilo několik společností s žádostí o povolení provozovat kurzové sázky prostřednictvím internetu. Žádosti těchto společností jsou řešeny v rámci správního řízení, které nebylo dosud skončeno," shrnul Němec.

V Poslanecké sněmovně již řadu měsíců leží vládní novela loterijního zákona, která navrhuje podmínky pro internetový hazard ještě zpřísnit; mimo jiné nově stanovuje zákaz reklamy.

Jednání o tomto zákonu je podle Němce plně v kompetenci poslanců, takže nebylo možné předjímat, zda se projedná ještě do červnových voleb. Vedle toho MF chystá zcela nový loterijní zákon, který by měl být slučitelný s normami EU.

 

Právě se děje

Další zprávy