Německo: Ekonomika zase poroste

ČTK, eko
14. 2. 2006 10:12
Berlín - Růst německé ekonomiky se ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů překvapivě zastavil, zatímco v předchozích třech měsících ekonomika vykázala růst o 0,6 procenta. Podle ekonomů ale přijde zlepšení.

Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Pokles byl zřejmý u soukromé spotřeby i vládních výdajů, takže růst investic už nestačil pokles vyrovnat.

"Ve srovnání s předchozím čtvrtletím přišly pozitivní růstové impulzy výhradně od investic, především do stavebnictví," píše se ve zprávě úřadu. Meziročně činí tempo růstu německé ekonomiky jedno procento, zatímco ve třetím čtvrtletí meziroční růst dosáhl 1,4 procenta.

Ekonomové nicméně upozorňují, že nálada mezi podnikateli a spotřebiteli je v poslední době na solidní úrovni, takže lze už v prvním čtvrtletí čekat návrat k růstu. "Dobrou zprávou je to, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí nabere tempo," sdělil ekonom HVB Group Andreas Rees.

Vývoj německé ekonomiky do značné míry ovlivňuje také vývoj v České republice. Německo je největším obchodním partnerem Česka a na jeho trh směřuje nejvíce českého zboží.

Čtvrtletní růst zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali vzestup o 0,2 procenta. V meziročním srovnání ekonomové očekávali růst o 1,6 procenta. Vývoj v závěru loňského roku byl nejhorší od konce roku 2004, kdy ekonomika vykázala pokles o 0,1 procenta.

Ekonomika opět poroste

Ekonom Rainer Guntermann z ústavu Dresdner Kleinwort Wasserstein si myslí, že největší evropská ekonomika by letos mohla vykázat asi dvouprocentní růst. To by znamenalo více než dvojnásobné tempo ve srovnání s loňským rokem, kdy růst činil jen půl procenta. Guntermann se ale zatím drží předchozího odhadu 1,8 procenta.

Pokud by se údaje upravily tak, aby vzaly v úvahu rozdíly v počtu pracovních dnů, meziroční růst HDP by činil 1,6 procenta. Podrobnější informace o vývoji ekonomiky statistický úřad oznámí 22. února.

 

Právě se děje

Další zprávy