Minimální mzdou proti gastarbeiterům

vid, Reuters
24. 11. 2005 11:20
Berlín – Německý ministr práce se chce bránit přílivu cizinců, kteří jsou ochotni pracovat za málo peněz. Jak? Zavést minimální mzdu pro nejvíce ohrožené profese.
"V minulých letech jsme poznali, jak těžké mohou být následky globalizace pro německý trh," říká nový německý ministr práce a sociálních věcí a bývalý předseda SPD Franz Müntefering:
"V minulých letech jsme poznali, jak těžké mohou být následky globalizace pro německý trh," říká nový německý ministr práce a sociálních věcí a bývalý předseda SPD Franz Müntefering: | Foto: Reuters

Největší evropská ekonomika se potýká s nejvyšší nezaměstnaností od konce druhé světové války - přes pět milionů Němců nemá práci. V některých odvětvích jsou tak nízké mzdy, že za ně Němci nejsou ochotni pracovat a firmy místo nich najímají cizince, takzvané gastarbeitery.

To by ale chtěl změnit nový ministr práce Franz Müntefering. Vláda podle něj možná rozšíří zákon zvaný Entsendegesetz, který určuje minimální hodinovou mzdu pro stavební dělníky. Řekl to dnes po prvním dni v úřadu.

Více o minimální mzdě v Německu si PŘEČTĚTE ZDE.

Münteferingovi se nelíbí směrnice o službách

Německo se minimální mzdou chce bránit dopadům nové evropské směrnice o liberalizaci služeb. Návrh nového "zákona" včera projednal výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ponechal v něm pravidlo, že firmy poskytující služby v zahraničí se budou řídit pravidly země, ze které pocházejí.

Směrnice tak ulehčí firmám podnikání v zahraničí. Například česká firma, která bude poskytovat služby v Německu, se bude řídit českými zákony a předpisy. Práva jejích zaměstnanců se však podle návrhu mají řídit zákony země, kde firma služby poskytuje.

Toho chtějí Němci využít. Zahraniční firma tak bude muset zaměstnancům pracujícím v Německu zaplatit minimální mzdu podle německých pravidel.

Ještě ale není jisté, jak vlastně směrnice dopadne. Celý Evropský parlament ji bude projednávat v lednu a konečné slovo budou mít členské státy.

Návrh směrnice vyvolal velký rozruch a čeká se, že ještě zapracují lobbystické skupiny. Firmy směrnici vítají, nelíbí se však odborářům. VÍCE ČTĚTE ZDE. Proti novým pravidlům se postavilo právě Německo a také Francie.

Německo se "novým Evropanům" zatím brání

Už dnes se Německo brání přílivu levné pracovní síly. Obává se nových členských zemí EU. I když podle pravidel unie může každý občan EU pracovat v kterémkoliv členském státě za stejných podmínek, některé země včetně Německa si ale vyjednaly takzvané přechodné období.

V případě Německa to je maximálně sedm let. V polovině příštího roku by sice Německo mělo trvání přechodného období přehodnotit, ale nová vláda Angely Merkelové nejspíš "zákaz" práce pro nové členské země zkracovat nebude.

Novým členským státům se nerovné podmínky nelíbí, ČTĚTE ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy