Němci hlásí rekordně nízkou nezaměstnanost

Reuters, lem
31. 1. 2008 13:47
Lidí bez práce je v Evropě kolem sedmi procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Berlín/Brusel - Boj s nezaměstnaností Evropa prozatím vyhrává. V Německu jsou lednová čísla nejlepší za posledních patnáct let. Bez práce je tu pouze 8,1 procento obyvatel; v eurozóně jen 7,2 procenta.

V uplynulém roce se premiantem stalo Polsko, kde míra nezaměstnanosti klesla z 11,8 na 8,1 procenta.

Na druhou příčku v pomyslném žebříčku úspěšných států vystoupalo Bulharsko. Tam se za rok nezaměstnanost snížila dokonce z 8,2 na 5,8 procenta. Naopak více nezaměstnaných je ve Španělsku (8,7 procenta) a v Maďarsku (7,7 procenta).

Míra nezaměstnanosti v Česku byla ještě v listopadu 5,6 procenta. S Novým rokem se přehoupla přes šest procent a počet lidí bez práce se zvýšil na 331,6 tisíce lidí, vyplývá z lednových údajů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Čtěte více:  Nezaměstnaných je v Česku nejméně za devět let

Merkelová boduje

Pozitivní vývoj v Německu, kde si od prosince našlo práci 89 tisíc osob, a celkový počet nezaměstnaných tak klesl na 3,4 milionu, hraje do karet kancléřce Angele Merkelové.

Boj s nezaměstnaností byl v době jejího nástupu do funkce jednou z priorit. V roce 2005 nemělo v Německu práci pět milionů občanů.

V tomto roce změna

Experti však varují: Zpomalující ekonomika a stále silnější euro zasáhnou export největších evropských ekonomik a přinesou opět vyšší nezaměstnanost.

Andreas Rees z mnichovské banky UniCredit se radikálních změn neobává. "Trh práce zůstane nejméně do poloviny roku 2008 stabilní," cituje jeho slova agentura Reuters.

Německé Spolkové ministerstvo ekonomiky již poopravilo předpověď růstu HDP na rok 2008. Zatímco v říjnu se mluvilo o dvou procentech, nyní se předpokládá růst HDP pouze 1,7procentní.

Podobný vývoj jako v Německu kopíruje celá Evropská unie. Počet nezaměstnaných se zde ustálil na 16,2 milionech.

 

Právě se děje

Další zprávy