Slovensko má nejméně lidí bez práce za devět let

1. 6. 2007 9:13
Nezaměstnanost na Slovensku klesla na 11,5 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Počet lidí bez práce na Slovensku výrazně klesl. V prvním čtvrtletí letošního roku se nezaměstnanost podařilo srazit na 11,5 procenta, což je nejméně za posledních devět let.

Oznámil to dnes statistický úřad. V loňském prvním čtvrtletí byla míra nezaměstnanosti 14,9 procenta.

Počet nezaměstnaných se snížil o 16 tisíc na 303 tisíc. V meziročním srovnání klesl počet lidí bez práce o
23,4 procenta. 

Podle odlišné metodiky Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny míra nezaměstnanosti na Slovensku na konci března klesla na 8,89 procenta. V dubnu se pak propadla až na historické minimum 8,5 procenta.

Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z odlišných způsobů stanovení počtu nezaměstnaných. Průzkumy statistiků jsou založeny na vybraném vzorku osob bez ohledu na to, zda jsou lidé bez práce registrováni. Údaje úřadů práce vycházejí z počtu registrovaných nezaměstnaných, kteří jsou navíc v dané době schopni nastoupit do zaměstnání.

Ekonomika zpomaluje tempo

Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí zpomalila meziroční tempo růstu na rovných devět procent z 9,6 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. 

V dnešní prognóze statistický úřad rovněž předpověděl, že slovenská ekonomika si i po zbytek roku zachová vysoké tempo růstu. Pro celý rok statistici odhadli růst HDP na 8,8 procenta po loňských 8,3 procenta.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy