Nezaměstnaných je nejméně za devět let

djl
10. 12. 2007 10:30
V lisotpadu bylo meziročně o 90 tisíc nezaměstnaných méně
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Míra nezaměstnanosti poklesla v listopadu na 5,6 procenta. Oproti říjnu tak nezaměstnanost klesla o dvě desetiny. Meziměsíčně to je vůbec největší pokles od začátku sledování roku 1991. V tiskové zprávě data zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

V listopadu roku 2006 bylo bez práce 8,1 procenta práceschopných obyvatel. Za rok 2007 by celkově mělo ubýt asi dvě procenta, což je rekordní cifra.

Podle analytiků bude nezaměstnanost i nadále klesat. "Průměrná míra registrované nezaměstnanosti by v letošním roce měla podle našeho odhadu poklesnout na 6,1 procenta, v příštím roce pak na 5,5 procenta, tj. o 1 procentní bod," uvedl Pavel Mertlík, hlavní analytik Raiffeisenbanky.

V příštím roce by tak republika měla dosáhnout stavu tzv. plné zaměstnanosti. Důsledkem toho bude podle analytiků velký tlak na inflaci a zvýšení přílivu pracovních sil ze zahraničí.

V evidenci Úřadů práce je 341 438 osob, tedy asi o 91 tisíc méně než před rokem. Počet dosažitelných nezaměstnaných se dokonce blíží hranici 300 tisíc. Lidí, kteří by v případě najití vhodného místa mohli okamžitě nastoupit, je 312 tisíc.

Úřady práce přitom nabízejí asi 140 tisíc volných míst. To je oproti listopadu 2006 téměř o 40 tisíc více.

Znevýhodněné skupiny? Ženy, postižení a absolventi

Plných 55,1 procent nezaměstnaných představují ženy. Statistika tak dokládá fakt, že ženy si práci nacházejí obtížněji než muži. Bez práce je 188 tisíc žen.

Dalších zhruba osmnáct procent nezaměstnaných představují zdravotně postižení. V evidenci Úřadů práce jich je asi 64 tisíc a tvoří tak necelou pětinu nezaměstnaných.

Mezi nezaměstnanými i nadále figuruje velký počet čerstvých absolventů. Těch je necelých sedm procent a z celkového počtu nezaměstnaných představují asi sedm procent. Ve srovnání s loňským rokem jich ubylo asi deset tisíc.

Související:

ČSÚ: Lidé se více stěhují, především za prací

Inflace láme rekordy, v Česku se začíná žít draze


 

 

Právě se děje

Další zprávy