Němci a Britové mění statistiky, recese tvrdě útočí

Tomáš Fránek
25. 2. 2009 11:55
Nově zveřejněná čísla potvrzují rekordní propady ekonomik

Praha - Statistiky jsou neúprosné. Britové zažívají nejhorší propad ekonomiky od roku 1980, Němci pak od sjednocení země v roce 1990.

Zvlášť čísla z Německa jsou varovná i pro českou ekonomiku. Každé procento dolů v Německu totiž znamená odhadem 0,5 procenta ukrojení z českého HDP.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa tak podle dnes zveřejněných statistik ve čtvrtém čtvrtletí klesl v mezičtvrtletním srovnání o 2,1 procenta a vykázal nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. Německá ekonomika od roku 1990 zatím nikdy nevykázala hlubší čtvrtletní pokles než o 1,2 procenta.

„Zveřejnění výsledku o výkonu německého hospodářství je jen potvrzením toho, co firmy v České republice v uplynulých měsících už poznaly na svém hospodaření. Dramaticky jim poklesl počet zakázek a snížil se export jejich zboží, ostatně více než třetina českého vývozu míří právě do Německa," uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Německý spolkový sněm schválil před dvěma týdny největší balík opatření na stimulaci ekonomiky v poválečných dějinách Německa za celkem 50 miliard eur (zhruba 1,4 bilionu korun).

Špatné zprávy přišly i z Británie. Ekonomika se v posledních třech měsících loňského roku propadla nejrychlejším tempem od roku 1980. Britský statistický úřad dnes potvrdil, že hrubý domácí produkt klesl mezičtvrtletně o 1,5 procenta.

Dnešní údaje potvrzují, že Británie na konci minulého roku vstoupila do těžké recese. Ekonom HBOS Adam Chester čeká v prvním čtvrtletí pokles v podobném tempu jako v minulém čtvrtletí a slabost by podle něj měla přetrvat do konce roku. Mezinárodní měnový fond očekává, že Británie bude letos nejslabší z velkých ekonomik světa.

 

 

Právě se děje

Další zprávy