Největší emise v dějinách: Čína pouští svou Agrobanku

Karel Toman
15. 7. 2010 9:28
Agricultural Bank of China může vstupem na burzu vydělat přes 22 miliard dolarů
Muž na tokijské burze. 9. ledna 2008, Japonsko
Muž na tokijské burze. 9. ledna 2008, Japonsko | Foto: Reuters

Šanghaj - Ještě nikdy nikdo nedal na burzu takové jmění. V Šanghaji a Hongkongu se začaly prodávat akcie čtvrté největší čínské banky Agricultural Bank of China (ABC), která se specializuje na úvěry čínskému zemědělství.

Je to největší primární úpis akcií (IPO) v dějinách. Čínská vláda se tak zbavuje další banky z "velké čtyřky".

I přes útlum na finančních trzích má emise podle pozorovatelů šanci trhnout dosavadní světový rekord 21,9 miliardy dolarů, který vstupem na burzovní trh zaznamenala roku 2006 emise akcií banky Industrial & Commercial Bank of China (ICBC).

Emise se připravuje skoro dva roky

Banka na obou burzách prodá celkem až 53 miliard akcií v celkové hodnotě 15 procent jejího jmění. Online přihlášky o akcie začali zájemci podávat 1. července.

Poprvé se o možném vstupu ABC na burzu začalo vážně spekulovat v listopadu 2008, když do ní čínský státní investiční fond China Investment Corporation vložil 19 miliard dolarů. To bylo vnímáno jako začátek restrukturalizace banky v přípravě na její vstup na burzu. Od té doby je fond spolu s ministerstvem financí vlastníkem banky.

V dubnu už ABC oznámila, že vybrala skupinu ručitelů emise. Na obou burzách to bude jen China International Capital Corporation. V Šanghaji budou ručiteli společnosti Citic Securities, Guotai Junan Securities a China Galaxy Securities. V Hongkongu pak banky Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Deutsche Bank a Macquarie.

Ručitelé si obvykle při emisi přijdou na dvě až dvě a půl procenta celkové hodnoty úpisu. Pokud ABC na emisi vydělá 20 miliard dolarů, získají ručitelé až půl miliardy dolarů.

V červnu pak banka oznámila datum emise zároveň s plánem vytvořit hlubší vazby s britskou bankou Standard Chartered a rozvíjet spolu obchod v nových trzích Asie a Afriky.´

V Asii se letos odehrála skoro polovina všech IPO's

Farmář pracuje na polích u Siang-fan ve středočínské provincii Chu-pej. Čínští farmáři využívají nadměrné množství pesticidů, nenosí však žádné ochranné pomůcky.
Farmář pracuje na polích u Siang-fan ve středočínské provincii Chu-pej. Čínští farmáři využívají nadměrné množství pesticidů, nenosí však žádné ochranné pomůcky. | Foto: Reuters

Pro investiční banky jsou nové emise akcií v Asii velmi důležité. Jen za letošní první čtvrtletí prodal Asijsko pacifický region bez Japonska na primárních emisích akcií ta přes 22 miliard dolarů. To je podle analytické společnosti Dealogic 43 % letošních IPO na celém světě.

Tak velká emise ale přichází v docela nevhodnou dobu. Čínské akciové trhy poslední dobou slábly, jak se vláda snažila omezit úvěry a investoři se obávali náznaků, že ekonomika zpomaluje. Podle listu Wall Street Journal proto panují obavy, že vstup ABC na burzu stáhne dolů ceny tím, že na trh vrhne velký balík akcií v době, kdy je slabá nálada k nákupům.

IPO je podle pražské burzy vžitý výraz pro vstup firmy na burzu, díky kterému se začnou akcie firmy obchodovat na trhu cenných papírů.

"Důvodem k provedení IPO může být buď navýšení kapitálu, prodej části akcií v držení původních vlastníků, nebo, dokonce nejčastěji, kombinace obou uvedených procesů. Investoři zase získají záruku likvidity vložených prostředků, jelikož veřejně obchodovatelné cenné papíry jsou na burze rychle a snadno zpeněžitelné," píše se na stránkách pražské burzy.

 

Právě se děje

Další zprávy