Nový bankovní kodex poplatky neomezí

vid
16. 12. 2005 16:40
Praha – České banky mají ode dneška nový kodex, který má klientům zaručit některá práva.
Foto: Profimédia

O zániku poplatků za zrušení účtů nebo jiných poplatků, které klienti často kritizují, se ale v kodexu vůbec nepíše. "Pokud by kodex upravoval poplatky, byla by to nedovolená dohoda z hlediska zákona o ochraně hospodářské soutěže," uvedl Pavel Štěpánek z České bankovní asociace.

Dokument, který na dnešním zasedání schválila pravidla Česká bankovní asociace (ČBA), se proto bankovních poplatků vůbec nedotýká.

Antimonopolní úřad nemá proti kodexu výhrady, ČTĚTE ZDE

Kodex má dát klientům větší jistotu

Kodex například zavádí pravidlo, podle něhož musí banka oznámit změny v ceníku třicet dní před jejich platností. Zákazník bude mít právo seznámit se i s historickými ceníky.

Banky se ještě dohodly například na tom, že nebudou bez souhlasu klienta poskytovat jeho data jiným firmám, a to ani v rámci jedné finanční skupiny. Výjimkou jsou zákonem či jinak definované organizace, jako je úvěrový registr.

Ministerstvo financí nicméně chystá i přes společná "pravidla" bank zákon, jež bude některé oblasti vztahů mezi klienty a bankami upravovat.

Musí jej banky přijmout? Jak chtějí

Kodex není závazný, a banky k němu podle České bankovní asociace budou přistupovat dobrovolně. "Pokud banka ke standardu přistoupí, musí jeho znění zpřístupnit svým klientům," uvedl člen prezidia asociace Jiří Kunert.

Kodex hodlají podle ČTK přijmout například Komerční banka nebo Živnobanka. Česká spořitelna připravuje vlastní kodex, ale pokud se v něčem neshodne s kodexem asociace, bude se podle své mluvčí vždy řídit podle toho výhodnějšího pro klienty.

"Očekáváme, že v kontrole dodržování kodexu sehrají aktivní roli spotřebitelské organizace, média, regulatorní instituce a v budoucnosti i finanční ombudsman," dodal Kunert.

 

Právě se děje

Další zprávy