Mrtví prezidenti mají oživit boj o minci

čtk, EKO
11. 2. 2007 17:55
Washington - Spojené státy uvedou do oběhu nové dolarové mince s portréty svých dřívějších prezidentů.
Foto: Profimédia

Nejprve přijde na řadu emise s vyobrazením prvního amerického prezidenta George Washingtona, později emise s Johnem Adamsem, Thomasem Jeffersonem a Jamesem Madisonem. První emise bude uvedena do oběhu ve čtvrtek.

Každý třetí měsíc bude vydána i zlatá mince, pokaždé s jiným prezidentem.

Marnost, papír je klasika

Vláda se už dvakrát snažila podpořit větší využívání dolarových mincí, vždy ale bez úspěchu. Podle průzkumu agentur AP-Ipsos se dolarových bankovek nechtějí vzdát tři čtvrtiny dotázaných.

Pokud by se Američané vzdali dolarových bankovek, ušetřili by stovky milionů dolarů za tisk, protože mince není nutné nahrazovat tak často jako bankovky. O zrušení bankovek se přesto neuvažuje. Průzkum také ukázal, že Američané jsou přesně na půl rozděleni v otázce, zda má smysl mít dolarovou minci a zároveň dolarovou bankovku.

Infobox

Čím se platí v USA:

  • Prozatím nejmenší mincí je 1 cent, tedy setina dolaru
  • Mince zvaná "niklák" (nickel) vyjadřuje hodnotu 5 centů
  • Deseticentová mince je nazývána dime
  • Čtvrt dolaru, tedy 25 centů, je "čtvrťák" (quarter)
  • Druhou nejhodnotnější mincí je "půldolar" (50-Cent)
  • Dnes již relativně zřídka užívanou mincí je jednodolar

Prezidenti místo feministky

"Opravdu to nepovažuji za nutné. Už jsme to zkoušeli a nechytlo se to," řekl k zavedení dolarových mincí důchodce z ohijského města Bristolville Larry Ashbaugh. Američané se ale mincí obecně vzdávají velmi neradi. Platí to i o drobných centech, kterým čas od času hrozí zrušení. Lidé se většinou obávají, že zrušení centů by vedlo ke zdražování.

Na začátku 80. let minulého století Američané vydali dolarovou minci s portrétem feministické aktivistky Susan Anthonyové. V roce 2000 se objevil na přední straně dolarové mince indián kmene Šošonů Sacagawea. Ten začátkem 19. století chránil účastníky expedice Meriwethera Lewise a Williama Clarka při cestě na západ k břehům Tichého oceánu.

 

Právě se děje

Další zprávy