Gazprom ubírá Bělorusku polovinu plynu. Kvůli dluhům

mič, reuters
1. 8. 2007 11:10
Bělorusko Gazpromu dluží téměř půl miliardy dolarů
Ilustrační foto: plynovod
Ilustrační foto: plynovod | Foto: Reuters

Moskva - Ruskému plynárenskému gigantu došla trpělivost. Kvůli nespláceným dluhům ve výši 456 milionů dolarů sníží od 3. srpna Bělorusku dodávky plynu téměř na polovinu.

Gazprom se domnívá, že Bělorusko peníze na splacení dluhu má a snížením dodávek reaguje na poslední neúspěšný pokus o dohodu.

Bělorusko zmeškalo 23. července termín zaplacení dlužné splátky zhruba půl miliardy dolarů. Ta vznikla poté, co ruský vývozní monopol Gazprom od počátku tohoto roku cenu plynu pro Bělorusko zvýšil na více než dvojnásobek.

Plyn do Evropy poteče

Bělorusko je klíčovou tranzitní zemí pro přepravu ruského plynu dále na západ a dřívější spory o ceny plynu vedly k narušení ruských dodávek do střední a západní Evropy. Tentokrát podle Gazpromu dodávky plynu do Evropy nebudou ohroženy.

Bělorusko požádalo Rusko o stabilizační úvěr 1,5 miliardy dolarů, kterým by pokrylo financování zdraženého plynu. O víkendu se zdálo, že dohoda je na spadnutí, protože ruský ministr financí Alexej Kudrin řekl, že Moskva pravděpodobně tuto žádost akceptuje.

Začátkem týdne se však nepodařilo premiérům Ruska a Běloruska domluvit, jakým způsobem Bělorusko dluh splatí.

Bělorusko má nejen podle Gazpromu, ale i podle ekonomů dost hotovosti, aby platilo cenu 100 dolarů za 1000 krychlových metrů plynu. Ještě loni však dostával Minsk plyn za silně subvencovanou cenu 46 dolarů za 1000 kubíků. Zbytku Evropy Gazprom prodává plyn po zhruba 250 dolarech za 1000 kubíků.

Zaplatit dluh najednou by však vystavilo Bělorusko potížím se zvýšeným deficitem platební bilance. Tento schodek by letos mohl dosáhnout 3,5 miliardy dolarů, řekl agentuře Reuters jeden nejmenovaný mezinárodní ekonom.

 

Právě se děje

Další zprávy