Mobilní jednička zvýšila zisk o polovinu

Dušan Klimeš
10. 5. 2007 12:20
T-Mobile již má 5,1 milionů zákazníků
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - T-Mobile potvrzuje svoji pozici jedničky na trhu českých mobilních operátorů. Nyní jeho služeb využívá více než 5,1 milionu zákazníků.

"V prvních třech měsících se pro služby T-Mobile rozhodlo celkem šedesát tisíc nových zákazníků," uvádí tisková mluvčí Martina Kemrová.

O2 vydělává víc

I čistý zisk společnosti vzrostl, a to dokonce o 48 procent. Za první čtvrtletí si firma připsla 1,79 miliardy čistého, zatímco před rokem to bylo "jen" 1,2 miliardy.

Foto: Telefónica

T-Mobile tak uhájil pozici jedničky na trhu podle počtu zákazníků. O2 zvýšila celkový počet zákazníků meziročně o 3,1 procenta na 4,84 milionu. Počet tarifních klientů vzrostl o pětinu na 1,97 milionu.

Telefónica O2 je ale stále finančně nejsilnější - do března zvýšila čistý zisk o 12,5 procenta na 2,3 miliardy korun. Výnosy z mobilního podnikání firmy vzrostly o 4,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Vodafone zatím výsledky neoznámil.

Strašák roaming

Před sezonou dovolených se operátoři snaží rozšiřovat své služby právě do oblasti roamingu, tedy možností, jak volat ze zahraničí.

Zatímco Vodafone představil svoji službu Passport, T-Mobile pracuje na rozšiřování své nabídky Cestovatel.

Operátoři totiž cítí tlak z Bruselu, který plánuje regulaci roamingu. Podle Evropské komise je totiž volání ze zahraničí neopodstatněně drahé a firmám v EU vydělává přes osm miliard eur ročně čistého, tedy téměř čtvrt bilionu korun.

Proto by komise ráda stanovila cenové stropy na minutu volání. Operátoři se brání, že z roamingu inkasují jen přiměřený zisk a že jsou s ním spojeny mnohem vyšší náklady.

Tvoří se opozice

Podle všeho se daná směrnice nepodaří do letošního léta schválit. Bruselská lobby zapůsobila a proti směrnici je již několik států, především ty, které na svém území "hostí" sídla nadnárodních operátorů.

Úpravu roamingu tedy blokuje například Německo, kde sídlí T-Mobile, Španělsko s Telefónikou na svém území a Velká Británie, kde zakořenil Vodafone.

 

Právě se děje

Další zprávy